Investicije / NEKRETNINE

Privrednici iz Slovačke investiraju u Republiku Srpsku: Slovaci grade fabriku iz sektora prehrambene industrije u Banjoj Luci - Investicija vrijedna 3 mil. EUR

14.10.2009. 09:20 / Izvor: Fokus

Do kraja godine Banja Luka će biti bogatija za jednu novu fabriku iz sektora prehrambene industrije. Investitor je kompanija iz Slovačke, a riječ je o investiciji vrijednoj tri miliona eura, najavio je predsjednik Područne privredne komore Banja Luka, Nikola Tolimir, koji je 13.10.2009. godine bio domaćin šest privrednih organizacija iz Slovačke.

"Već nekoliko mjeseci smo u pregovorima s jednom slovačkom firmom o ulaganju u područje prehrambne industrije u Banjoj Luci. To će biti ozbiljna investicija. Riječ je o savremenoj fabrici, potpuno automatizovanoj, koja će zapošljavatio više od deset radnika", rekao je Tolimir.

Kako on tvrdi, to je samo uvod u tješnju saradnju s ovom zemljom, s kojom Republika Srpska bilježi spoljnotrgovinski deficit.

"Na kraju prošle godine, pokrivenost uvoza izvozom ove dvije zemlje iznosila je svega 24 %. U 2008. godini iz Slovačke smo uvezli robu u vrijednosti 14,8 miliona eura, a izvezli smo robu u vrijednosti 3,6 miliona eura. Cilj nam je da spojimo privredne subjekte kako bismo popravili ovu sliku, jer prostora ima dovoljno", naglasio je Tolimir.

Drvna industrija, poljoprivredni sektor, oblast energetike, te ekologija, samo su neke od oblasti u kojima dvije zemlje, smatra Tolimir, mogu da ostvare bolju privrednu saradnju.

"Naša drvna industrija oživljava i stvaraju se velike mogućnosti u plasmanu tih proizvoda na njihovo tržište. Takođe, i poljoprivreda je grana, čije proizvode izvozimo i možemo još više izvoziti u Slovačku. Mi od njih uvozimo celulozni papir, što je jedna od njihovih najznačajnih komponenti", pojasnio je Tolimir.

Da prostora za saradnju ima, ali i želje i volje, slažu se i slovački predstavnici.

"Drago nam je što možemo doprinijeti razvoju boljih odnosa dvije zemlje. Iniciraćemo i buduće susrete s privrednicima, te informisati ih o mogućnostima. U biznisu, ukoliko dođe do susreta deset firmi, i nakon dvije godine do sklapanja poslova u 25 procenata, smatra se da ste postigli uspjeh. A naše dvije zemlje saradnju mogu ostvariti i u oblasti proizvodnje toplotne energije, korištenja biomase, proizvodnje opreme za male hidroelektrane, banjska lječilišta i velnes centre, te u oblasti prizvodnje i regulisanja električne energije. Nije nam bitno da li investiramo u RS ili FBiH, ali ipak nam je bliža RS", rekao je Jan Mišura, direktor Privredne komore Žilina.

U septembru 2007. godine dvije komore potpisale su Sporazum o saradnji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije