Projekt od 2,5 mil. KM: Pogledajte izgled budućeg krematorija na Vlakovu

16.02.2019. 07:53 / Izvor: Akta.ba
Projekt od 2,5 mil. KM: Pogledajte izgled budućeg krematorija na Vlakovu

Do sada je JKP Pokop nudio uslugu odvoza umrle osobe u druge zemlju, davanje sanduka i na kraju vraćanje urne u BiH.

Na sarajevskom groblju Vlakovo započela je izgradnja dugo najavljivanog krematorija, potvrdio je ovo za Akta.ba, Asmir Hodžić, izvršni direktor za pogrebnu djelatnost i tehničke poslove u JKP Pokop.

Kazao je da će cijeli projekt izgradnje krematorija koštat od 2,5 do 2,8 miliona KM te da su u toku radovi u okviru prve faze realizacije projekta.

"Cijela izgradnja krematorija planirana je da se uradi kroz dvije faze. Trenutno je u toku realizacija prve faze izgradnje krematorija, koja obuhvata konstruktivne, građevinske radove kao i uvođenje neophodnih komunalnih priključaka. Ali mi vrlo brzo idemo na drugu fazu realizacije koja podrazumjeva krovopokrivačke radove i dio zanatskih radova jer smo već dobili određeni dio sredstava. Naš plan je da već polovinom sljedeće godine, krematorij bude u funkciji", rekao je Hodžić.

Glavni izvođač radova prve faze, koja košta 448.500,00 bez PDV-a, je firma Prograd iz Žepča, u okviru koje će se izgraditi objekta i nabaviti peći. Usluge nadzora vršit će kompanija HS Inženjering d.o.o. Sarajevo. Idejno rješenje za izgradnju krematorija uradila je firma Ćema d.o.o. Sarajevo.

U drugoj fazi planirana je izgradnja i nabavka svih ostalih pratećih sadržaja, kao što je prostorija za opraštanje od umrlih, prostorija za identifikaciju, izložbeni salon, trpezarija, prostor za ljekare, nabavka medicinskih frižidera, izgradnja sanitarnih čvorova, administrativnog dijela, ali i izgradnja klesarske i vrtlarske radionice.

Objekat krematorija se gradi kod glavne kapele na groblju Vlakovo, a projekat izgradnje uključuje i uređenje i proširenje postojećeg parkinga, a kako najavljuju bit će ovo jedan moderan i po evropskim standardima izgrađen objekat.

U budžetu Vlade KS za 2019. godinu za Izgradnja krematorija sa pratećim objektima izdvojeno je 150 hiljada KM, a za proširenje parking prostora na groblju Vlakovo izdvojit će se 200.000 KM.

Hodžić je kazao da izgradnjom krematorija građani BiH više neće morati posmrtne ostatke svojih najmilijih kremirati u Hrvatskoj ili Srbiji, čime će se troškovi transporta i opremanja umrlog po propisima međunarodnog transporta znatno smanjiti.

Do sada je JKP Pokop nudilo uslugu odvoza umrle osobe u druge zemlju, koji košta oko 600 KM, davanje sanduk 300 KM i na kraju vraćanje urne u BiH. 

Pored usluge kremiranja umrlih osoba krematorij će, kako najavljuju, riješiti problem zbrinjavanje medicinskog, tačnije patohistološkog otpada medicinskih centara, koji bi se na taj način deponirao po propisima.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije