Investicije / PROJEKTI

Projekt sanacije zelenih površina na Bijelom Brijegu vrijedan više od 500.000 KM

02.06.2021. 14:23 / Izvor: Akta.ba

Grad Mostar započeo je radove na sanaciji i revitalizaciji zelenih površina na Bijelom Brijegu koji se izvode prema projektnoj dokumentaciji poduzeća UNIbox doo Mostar, koje vrši i projektantski nadzor na realizaciji projekta.

Predmetna zelena površina nalazi se iznad sjeverne tribine stadiona, a ispod samog naselja Bijeli Brijeg, a riječ je o potpuno zapuštenom i devastiranom prostoru koji je potrebno očistiti od velikih količina smeća i različitog otpada.

Projektom je planirano i čišćenje šireg prostora okolnog prostora, te uređenje pristupa i stvaranja uvjeta za buduće korištenje i održavanje, priopćeno je iz Grada Mostara.

Kako je istaknuto, realizacijom ovog projekta doći će do potpune revitalizacije velikog prostora zapuštene zelene površine, te vraćanje života na potpuno novi otvoreni višenamjenski parkovski prostor za odmor i rekreaciju građana.

Čitav prostor parka je projektiran s novim estetskim i funkcionalnim vrijednostima, na način da je najprikladniji za sve dobne skupine građana Grada Mostara, te će sadržavati dječja igrališta, ljuljačke, tobogane, klackalice, pješčane sanduke i drugo.

Šetnice su projektirane na način da su prilagođene osobama s invaliditetom i starijim osobama, kao i urbani mobilijar, klupe, korpe za otpatke, te rasvjetna tijela.

Također je predviđen prostor za sport i rekreaciju, kao i fitnes sprave za zainteresirane građane.

Hortikultura parkovske zone, drveće i zelene površine prilagođene su prostoru, klimatskim prilikama i namjeni prostora.

Iz Grada Mostara ističu kako je prostor zbog velike visinske razlike potrebno ograditi potpornim zidovima prema stadionu, sa zaštitnom sigurnosnom ogradom, kako bi se dobio pogodan prostor za izgradnju igrališta i drugih sportskih aktivnosti, a u okviru projekta planira se i nova javna LED rasvjeta, vodonatapni sustav, rješavanje oborinske odvodnje, video nadzor i drugo.

Ukupna postojeća površina planirane revitalizacije, kako je navedeno, iznosi 2.597,81 m².       

Izvođač radova je poduzeće KONHERC doo Mostar, a rok završetka radova je kraj 2021. godine.

Ukupna ugovorena vrijednost projekta 519.660 maraka (s PDV-om), od čega je Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH osigurao 90.000 maraka, Fond za zaštitu okoliša HNŽ-a 92.000 maraka, a Grad Mostar 337.660 maraka, navodi se u priopćenju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije