Objavljen poziv za izradu inoviranog projekta dionice Putnikovo brdo – Medakovo

Investicije / PROJEKTI

Objavljen poziv za izradu inoviranog projekta dionice Putnikovo brdo – Medakovo

Predmet ovog projektnog zadatka je dionica autoceste na koridoru Vc je izlaz iz tunela Putnikovo Brdo

09.09.2019. 13:11 Izvor: / Akta.ba

Autoceste FBiH raspisale su javni poziv za izbor najpovoljnijeg ponuđača za analizu i prilagodbu postojećih projekata autoceste na Koridoru Vc i izradu inoviranog glavnog projekta dionice Putnikovo brdo – Karuše i Karuše – Medakovo, saznaje Akta.ba.

Vrijednost objavljenog poziva je 2,47 miliona KM, a predmet ovog projektnog zadatka je dionica autoceste na koridoru Vc, tj. izlaz iz tunela Putnikovo Brdo (međuentitetska granica) – Medakovo.

Dionica Putnikovo brdo – Karuše i Karuše – Medakovo proteže se u dužini od 8,5 km i dio je federalne obilaznice oko Doboja. Kofinansirat će je Evropska unija sa grantom od 15,9 miliona eura.

Za dionicu Putnikovo Brdo – Karuše u toku 2010. god urađen je i glavni projekat, dok je za dionicu Karuše - Medakovo u toku 2013. i 2014. godine izvršena analiza postojećeg idejnog projeka, izvršena optimizacija istog, te ishodovana Urbanistička saglasnost.

"Trasa izlaskom iz tunela Putnikovo brdo 2 koji se nalazi na teritoriji općine Usora se spusta niz padinu gdje presjeca postojeci lokalni put i dolazi do petlje Usora na lijevoj obali rijeke , te dalje u nastavku prelazi preko korita rijeke Usore . Prvi most preko rijeke Usore (Usora 1) je planiran u ovom dijelu. Prelaskom na suprotnu stranu rijeke Usore (desna obala) trasa ulazi u teritorij općine Doboj Jug , a potom ulazi u teritorij općine Tesanj i približava se postojećem magistralnom putu M4 , te ide paralelno sa magistralnim putem , te presjeca korito rijeke Usore drugi put (most Tešanjka 1) i prelazi ponovo na lijevu obalu i ponovo ulazi u teritoriju opiine Usora, a zatim ponovo presjeca korito rijeke Usore treć put (mostTešanjka 2) i presjeca magistralni put kada ponovo ulazi u teritoriju opštine Tešanj, odnosno Karuša", navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Dalje trasa prolazi kroz brdo, te je ne toj lokaciji predviđen cut&cover sistem, gdje će se brdo otkopati izgraditi konstrukcija tunela ,zatrpati i dovesti u prvobitno stanje. U nastavku trasa prolazi kroz manje više naseljena mjesta (Tešanjka,Medakovo) i nenaseljena područja. Dionica se završava poslije petlje Medakovo.

Na kompletnoj dionici (po postojećoj dokumentaciji) ukupno su predviđeni sljedeći objekti: 7 mostova na autocesti, 4 manja mosta na regulacijama rijeka Usora i Tešanjka, jedan cut&cover system, 4 podputnjaka, dvije petlje sa bočnim naplatnim mjestima i svim potrebnim objektima, te jedan COKP. Također, dio projekta je i reguacija rijeke Usore u dužini potrebnoj za izvođenje predmetne dionice autoceste na koridoru Vc, regulacija Tešanjke, kao i izmještanje postojeće magistralne ceste M4.

Predmet projektnog zadatka je i čeono naplatno mjesto.

Rok za pružanje usluge je osam mjeseci od dana stupanja na snagu ugovora.

Rok za dostavljanje ponuda je 21. oktobar 2019. godine u 10:00.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije