U planu izradnja obrazovnog centra i golf terena u parku Betanija

05.08.2020. 14:11 / Izvor: Akta.ba
U planu izradnja obrazovnog centra i golf terena u parku Betanija

Sve parcele koje su dio ovih izmjena se nalaze u općini Centar, a njihova površina iznosi 143,7 ha.

Vijećnici Općine Centar 16. jula su donijeli Odluku o provođenju izmjena i dopuna regulacionog plana "Gradski park Betanija".

Sve parcele koje su dio ovih izmjena se nalaze u općini Centar, a njihova površina iznosi 143,7 ha.

Prema urbanističkom planu Sarajeva od 1986. do 2015. godine, za ovo područje je utvrđena namjena ovog parka koje bi se sastojale od ulazne partije, obrazovnog centra, hortikulturno uređene parkovske površine, pejzažno oblikovane parkovske površine, arboretuma, te golf igrališta i benzinske stanice.

Kako je napomenuto, novoplanirane građevine se mogu graditi na na površinama koje su predviđene Planom i utvrđene građevinskom linijom.

Postojeće građevine koje se nalaze na površinama koje su Planom predviđene za drugu namjenu, ne mogu se dograđivati i nadograđivati, te nisu dozvoljeni zahvati koji znatnije povećavaju njihovu materijalnu vrijednost.

Napominje se i kako već postojeće individualne građevine u funkciji stanovanja koje se Planom zadržavaju mogu biti rekonstruisane, dograđene ili nadograđene prema uslovima utvrđenim Planom, ali najviše 25 posto od ukupne površine postojećeg objekta.

Na površinama koje obrađuje Plan do privođenja zemljišta krajnjoj namjeni ne može se dati saglasnost i odobrenje na privremeno korištenje površina.

Moguće je postavljanje nadstrešnica, poput klupa, korpi, česmi, ali napravljenih od prirodnih materijala.

Ovim Planom stavljen je van snage Urbanistički projekat "Golf igralište - Betanija", te je ponovo definisana zona "G" - golf igralište na drugim parcelama u skladu s idejnim rješenjem od VF Komerc d.o.o.

U okviru obuhvata Plana definisan je i prostor za lociranje spomen obilježja, a navodi se i kako je moguće predvidjeti i polaznu stanicu buduće žičare.

Podsjetimo da je ranije rečeno da se radi o mogućoj mogućoj trasi žičare kabinskog tipa prema Nahorevskim brdima i povezivanju sa Skakavcem. Planirana brzina kretanja žičare je do 6 metara u sekundi, a nominalni kapacitet 1.400 putnika na sat. Broj kabina će biti između 36 i 40, sa po 10 mjesta.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije