Općina Bosanska Krupa i MEG projekt dodjeljuju oko 80000 KM privatnom sektoru

16.10.2020. 09:17 / Izvor: Akta.ba
Općina Bosanska Krupa i MEG projekt dodjeljuju oko 80000 KM privatnom sektoru

Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović i devet pravnih i fizičkih lica, privrednih subjekata, potpisali su ugovore o dodjeli poticajnih sredstava ukupne vrijednosti 78.300 KM.

Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović i devet pravnih i fizičkih lica, privrednih subjekata, potpisali su ugovore o dodjeli poticajnih sredstava ukupne vrijednosti 78.300 KM. Fond za poticaje obezbijedili su Općina Bosanska Krupa i Projekt općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG), kojeg podržava i finansira Vlada Švajcarske, a sprovodi UNDP BiH.

Poticaji su u skladu sa javnim pozivom odobreni za tehnološko unapređenje i povećanje proizvodnih kapaciteta postojećih privrednih subjekata kroz nabavku novih mašina,opreme i/ili alata, uz obavezu učešća poslodavca minimalno 10% od ukupne vrijednosti projekta i zapošljavanje minimalno jednog nezaposlenog lica.

Tri pravna lica dobila su ukupno 21.550 KM, a šest fizičkih lica odnosno obrta dobilo je 56.750 KM. Sa ovim sredstvima biće nabavljena mašina za bušenje baglama, brava, plehova, zatim mašina za bušenje krila i štokova, traktorska prikolica, mašina za pakovanje kafe, mašina za HIFA tretman, mašina za pranje, čišćenje auta, te montiranje i balansiranje guma.

"Značit će nam ova podrška, kupit ćemo mašine i zamijeniti sa onima koje su stare trideset i više godina. Očekujemo da ćemo poboljšati posao, postati konkurentniji na tržištu", kaže Ibrahim Cinac, vlasnik obrtničke vulkanizerske radnje iz Bosanske Krupe.

Poticaji su namijenjeni pravnim licima koja se bave proizvodnom djelatnosti, kao i poslodavcima koji imaju registriran vezani obrt, posebni obrt, srodne djelatnosti ili tradicionalne i stare zanate, registrirane kao fizička lica koji su registrirani odnosno imaju sjedište na području općine Bosanska Krupa, pod uslovom da nisu bili korisnici poticajnih sredstava u okviru javnog poziva/MEG projekta iz 2018. i 2019. godine.

"Već treću godinu zaredom Općina Bosanska Krupa sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija kroz MEG projekt pomaže samostalnim poduzetnicima i privrednicima u kupovini novih, osnovnih sredstava, te proširenju proizvodnje. Ono što nas posebno raduje uz ovo već nabrojano jeste što svaki potpisani ugovor znači novo zapošljavanje, još jedno radno mjesto", ističe Armin Halitović, načelnik Općine Bosanska Krupa.

Maksimalan iznos na koji je aplikant mogao ostvariti pravo bio je 10.000 KM. Upravo toliko većina ih je i dobila. Svi su zahvalni i smatraju da ovakvi programi mogu poboljšati poslovno okruženje i povećati konkurentnost domaćih privrednika na tržištu što doprinosi i povećanju stope zaposlenosti i ekonomskom razvoju općine Bosanska Krupa.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije