Radovi na poddionici Ponirak - Vraca napreduju planiranom dinamikom

07.11.2020. 09:53 / Izvor: Akta.ba
Radovi na poddionici Ponirak - Vraca napreduju planiranom dinamikom

Tunel Zenica izvodi se kao dvocijevni tunel dužine 2475 metara lijeva cijev i 2420 metara desna cijev.

U okviru Koridora Vc na poddionici Ponirak – Vraca, gradi se impozantni Tunel Zenica kojim će se skratiti put između Zenice i Žepča za šest kilometara. Tunel Zenica će doprinijeti da vozači neće morati prolaziti vrandučkim kanjonom, nego će zahvaljujući njemu stizati mnogo brže i sigurnije na svoje odredište.

"Poddinica Ponirak –  Vraca je ustvari Tunel Zenica koji je dug 2,4 kilometra, a radove izvodi bh. kompanija Euro-asfalt. Nadzor nad izvođenjem radova izvodi turska kompanija PROYAPI. Trenutno na tunelu radi 120 radnika, a radovi se odvijaju 24 sata“, kazao je Ahmed Mušija, Šef projekta JP Autoceste FBiH za poddionicu Ponirak – Vraca.

Tunel Zenica izvodi se kao dvocijevni tunel dužine 2475 metara lijeva cijev i 2420 metara desna cijev. Tunel prolazi ispod planine Vepar i najveći nadsloj tunela je 500 metara. Tunel će imati devet prolaza za pješake, dva prolaza za motorna vozila i dvije zaustavne niše.

"Do sada je iskopano 750 metara lijeve tunelske cijevi i 780 metara desne tunelske cijevi. U lijevoj tunelskoj cijevi izvode se radovi na sekundarnoj oblozi. Radovi se izvode prema dinamici. Rok izvođenja radova je 900 dana. Već radimo skoro godinu dana, moram reći da je zavidan kvalitet radova, tako da nemamo problema. Ono što bih posebno istakao je da nismo imali težih povreda na radu. Disciplina na radu je veoma visoka to nas čini sretnim, jer radovi u podzemnim prostorijama su izuzetno opasni, teški“, saopštio je Mušija.

Na kraju Ahmed Mušija naglašava da je dosta složena geologija zbog prisustva podzemnih voda u velikim količinama, međutim to nije narušilo planiranu dinamiku radova.

"Prilikom iskopa tunela imamo stalni priliv podzemnih voda. U jednom trenutku smo imali skoro 1600 litara u minuti što su izuzetno visoki prilivi podzemnih voda za ovakve geotehničke radove“, istakao je Mušija.

Vrijednost Ugovora za izgradnju poddionice Ponirak – Vraca je 59.408.825,00 eura bez uključenog PDV-a, a sredstva su osigurana putem Evropske investicijske banke u visini od 50 miliona eura i bespovratnim sredstvima Evropske unije u visini od 19 miliona eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije