Za dionicu autoceste Poprikuša – Medakovo 340 miliona eura od EIB-a

29.12.2020. 10:16 / Izvor: Akta.ba
Za dionicu autoceste Poprikuša – Medakovo 340 miliona eura od EIB-a

Alokacija kredita je na Federaciji BiH, a implementator Projekta je JP Autoceste Federacije BiH.

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas s predstavnicima Europske investicijske banke (EIB) Mateom Rivellinijem i Jacopom Lensi Orlandom ugovor o zajmu u vrijednosti 340 miliona eura namijenjenih za izgradnju autoceste na dionici Poprikuše - Medakovo na Koridoru Vc.

Nakon potpisivanja sporazuma ministar Bevanda  naglasio je važnost ovog ugovora, ne samo za područje Federacije BiH, već i njegov državni i regionalni značaj u izgradnji moderne infrastrukture, povećanja sigurnost i kapaciteta autoceste.

Svaki projekt koji se odnosi na izgradnju autoceste na Koridoru Vc je iznimno važan, a svaki kilometar je naš novi korak ka Evropi. Zato ovaj ugovor, osim finansijske vrijednosti, ima pozitivan efekt za naše  građane koji će zahvaljujući ovim sredstvima imati 35 kilometara nove autoceste na dionici Poprikuše – Medakovo”, istaknuo je ministar Bevanda.

Dodao je da je ovo značajan ugovor i za građevinske kompanije i njihov angažman na dionici  dugoj oko 35 kilometara na autocesti Panevropskog Koridora Vc koji povezuje Mađarsku i istočnu Hrvatsku s Bosnom i Hercegovinom i Jadranskim morem.

Prema riječima ministra Bevande ukupna vrijednost projekta na ovom dijelu Koridora Vc procijenjena je na 391 milijun eura od čega je  340 milijuna eura kredit EIB-a, a  iz vlastitih sredstava i drugih izvora bit će osigurano 51 milijun eura.

Alokacija kredita je na Federaciji BiH, a implementator Projekta je JP Autoceste Federacije BiH. Uvjeti kredita su povoljni uz rok otplate 25 godina, uključujući grace period od šest godina.“, istaknuo je ministar Bevanda.

On se zahvalio predstavnicima EIB-a, ali i Delegaciji EU u BiH koji su sarađivali na ovom projektu tjekom pregovora i ostalih procedura kako bi se na zajedničko zadovoljstvo postigli najbolji uvjeti za financiranje izgradnje još jedne važne dionice autoceste na koridoru Vc.

Zbog primjene epidemioloških mjera uslijed pandemije virusa COVID -19 ovaj ugovor potpisan je korespodentno bez uobičajenih ceremonija.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije