Potpisan novi Sporazum o izgradnji dionice autoceste Tarčin-Konjic

02.10.2021. 08:23 / Izvor: Akta.ba
Potpisan novi Sporazum o izgradnji dionice autoceste Tarčin-Konjic

Potpisan Sporazum o realizaciji projekata iz Programa prijateljskog okruženja u sklopu izgradnje autoceste Koridora Vc, dionica Tarčin – Ivan.

U operativnom uredu JP Autoceste FBiH u Sarajevu jučer je upriličeno potpisivanje Sporazum o realizaciji projekata iz Programa prijateljskog okruženja u sklopu izgradnje autoceste Koridora Vc, dionica Tarčin – Konjic, poddionica Tarčin – Ivan, lot 1 „Tarčin – ulaz u tunel Ivan“ i lot 2 „tunel Ivan“ između JP Autoceste FBiH, Općine Hadžići i bh. kompanije Euro- Asfalt d.o.o. Sarajevo.

Sporazum su potpisali Elmedin Voloder, v.d. direktor JP Autoceste FBiH, načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović i izvođač radova Hamed Ramić, direktor Euro – Asfalt d.o.o. Sarajevo.

Direktor JP Autoceste Federacije Elmedin Voloder kazao je da su ovakvi sporazumi sami po sebi praksa na cijelom području FBiH, tamo gdje se gradi Koridor 5c.

"Radeći do sada na ovome projektu imali smo jako dobro razumijevanje, od mještana koji su u okruženju gradilišta, od službi Općine Hadžići, i izrazio bih zadovoljstvo, do sada, i nadam se da će tako ostati i do kraja. Vrlo značajno za ovu dionicu jeste da se ona gradi u predviđenom roku i da će biti završena na vrijeme. Budžet raspoloživi neće biti probijen, što je vrlo interesantno u zadnje vrijeme, obzirom na druge dionice koje se izvode sa dosta poteškoća, gdje je vrijeme izvođenja radova startno duže, odnosno cijena koštanja veća", izjavio je Voloder.

Ovim sporazumom vrijednim blizu milion eura utvrđena je lista projekata prema potrebama mjesnih zajednica koje gravitiraju području na kojem se izvode radovi.

Načelnik Općine Hadžići naglasio je da je ovo veliki državni projekat koji bitno remeti uslove u mjesnim zajednicama Raštelica i Tarčin, ali se zahvalio JP Autoceste FBiH i izvođaču radova na potpisivanju Sporazuma, koji će kako kaže „oraspoložiti stanovništvo koje živi na tom području i stimulisati ih da do kraja izdrže gradnju ovako važnog državnog projekta“.

"Ono što smo potpisali je gradnja projekata koji će njima obezbijediti lagodniji, ljepši i zdraviji život. Prije svega najvažniji projekat je gradnja kolektora za odvodnju lokalnih voda i poboljšanje vodosnabdijevanja na tim mjesnim zajednicama, a isto tako poboljšanje društvenog standarda gradnjom igrališta, izletišta i uređenje prostora oko samog Koridora 5c, na način da sve što bude uništeno ili se bitno ošteti bude vraćeno u prvobitno stanje i kad na kraju ovaj projekat bude završen da svi budemo zadovoljni i finansijeri i izvođači i naravno lokalno stanovništvo i građani Bosne i Hercegovine“, jer ovo je naš veliki državni projekat", kazao je Ejubović.

Direktor Euro – Asfalt d.o.o Sarajevo Hamed Ramić rekao kako im puno znači podrška lokalne zajednice. Naglasio je da na gradilištu trenutno radi i cirkulira 150 kamiona i 60-70 radnih mašina, te se zahvalio Općini Hadžići i stanovništvu općine Hadžići na strpljenju koje prouzrokuju mašine, jer radovi se odvijaju u buci i prašini.

"Mi ćemo ove radove izvoditi tokom proljeća naredne godine i naravno završiti do ugovornog roka, koji smo potpisali sa JP Autoceste FBiH a to je na ljeto iduće godine", potvrdio je Ramić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije