Kanton Sarajevo i USAID BiH popisali memorandum o projektu E-uprava

29.10.2021. 15:55 / Izvor: Akta.ba
E-uprava

Kanton Sarajevo i USAID BiH popisali memorandum o projektu E-uprava.

"Vlada Kantona Sarajevo i Američka agencija za međunarodni razvoj u Bosni i Hercegovini - USAID BiH potpisali su Memorandum o razumijevanju za realizaciju Projekta E-uprava, kojim se utvrđuje međusobna saradnja na kreiranju pravnog i institucionalnog okvira za centralizaciju javnih nabavki u Kantonu Sarajevo", saopćila je Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.

 Memorandumom, koji su danas potpisali premijer Kantona Sarajevo  Edin Forto i direktorica Misije USAID u BiH Cortney Chubb, utvrđuju se zajednički pravci djelovanja u procesima kao što su unapređenje efikasnosti i transparentnosti javnih nabavki u Kantonu Sarajevo, uspostavljanje veće odgovornosti i integriteta ugovornih organa i ponuđača u postupku javnih nabavki, kreiranje bolje i kvalitetnije uprave, te približavanje javnih usluga građanima.

"Javne nabavke su glavno polje za koruptivno djelovanje, ali i glavna prepreka za brz i efikasan javni sektor, za javne radove i ulaganja. Bolje upravljanje i jačanje kontrole javnih nabavki smanjuju korupciju i otvara vrata investicijama, a time i ubrzava privredni rast", poručio je premijer Forto.

 Unapređenje pravnog okvira za javne nabavke, stvaranje preduslova za efikasnije trošenje budžetskih sredstava u Kantonu Sarajevo, uz unapređenje procedura i postupaka organa javne uprave kroz digitalizaciju su također neke od odrednica daljeg djelovanja potpisnika ovog memoranduma.

"Američka agencija za međunarodni razvoj u Bosni i Hercegovini - USAID BiH kroz Projekt E-uprava pomaže Bosni i Hercegovini u usklađivanju zakonodavnog i regulatornog okvira elektronske uprave sa direktivama Evropske unije (EU) i najboljom međunarodnom praksom", saopćeno je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije