Ozvaničen početak radova na drugoj dionici autoputa Koridora 5C

26.11.2021. 13:03 / Izvor: SRNA
Koridor 5C

Predviđena je izgradnja i devet potpornih zidova ukupne dužine 2.200 metara.

U naselju Rudanka kod Doboja danas je ozvaničen početak radova na drugoj dionici autoputa na Koridoru 5C na teritoriji Republike Srpske.

Ozvaničenju radova na petlji Kostajnica su prisustvovali predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Ćorić, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović.

Prisutni su bili i predstavnici Delegacije EU u BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj, kao i direktor "Autoputeva" Dušan Topić i gradonačelnik Doboja Boris Jerinić.

Druga dionica autoputa na koridoru 5C na pravcu od Kostajnice do Putnikovog brda /granica Federacijom BiH/, poznata kao "dobojska obilaznica", dužine je šest kilometara, a rok za završetak radova je tri godine.

Riječ je o veoma zahtjevnoj dionici, na kojoj je planirana izgradnja dva tunela dužine oko dva kilometra - Putnikovo brdo jedan i Putnikovo brdo dva, izgradnja mosta preko rijeke Bosne dužine oko 330 metara, te vijadukta dužine oko 290 metara.

Predviđena je izgradnja i devet potpornih zidova ukupne dužine 2.200 metara.

Izvođač radova je firma "Integral inženjering" Laktaši, a radove nadzire "IRD inženjering" iz Rima.

Projekat je finansiran kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 150.000.000 evra, te sufinansiran grant sredstvima Evropske komisije putem Investicionog fonda za Zapadni Balkan u iznosu od 38.768.800 evra.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije