Otvorena mini sirana u Podrašnici kod Mrkonjić Grada

27.12.2021. 14:30 / Izvor: SRNA
Sirana Mrkonjić grad

Mini-sirana otvorena je danas u selu Podrašnica kod Mrkonjić Grada i proizvodiće dvije vrste sira.

Mini-sirana otvorena je danas u selu Podrašnica kod Mrkonjić Grada i proizvodiće dvije vrste sira.

"Podrašnica je selo sa razvijenom infrastrukturom i ova mini-sirana će obogatiti njihovu ponudu. Nadam se da će u narednom periodu ova sirana da zauzme značajno mjesto ne samo u ovoj opštini, nego u cijeloj Republici Srpskoj", rekao je načelnik opštine Dragan Vođević.

U mini siranu je uložena 141.000 KM, opština je obezbijedila 76.533 KM, Investiciono-razvojna banka /IRB/ Republike Srpske podržala je projekat sa 45.767 KM, a Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske sa 18.657 KM, kroz IFAD projekat.

Direktor sektora za međunarodnu saradnju IRB-a Mirko Bošnjak, koji je sa Vođevićem otvorio siranu, rekao je novinarima da im je posebno zadovoljstvo što su putem njihovih finansijskih mehanizama podržali realizaciju jednog ovakvog projekta.

"Nadamo da će ovaj projekat i odgovoran pristup razvoju ruralnih područja poslužiti kao primjer i ostalim lokalnim zajednicama da mogu da slijede ovu opštinu u zadovoljavanju potreba lokalnog stanovništva", istakao je Bošnjak.

Vođević je naglasio da je otvaranje sirane važno za cijelu opštinu, posebno za selo Podrašnica.

Saradnik za poljoprivredu u Agenciji za privredni razvoj ove opštine Dijana Eremija je pojasnila da je kapacitet sirane 200 litara i da je planirana proizvodnja polutvrdog punomasnog kravljeg sira i tvrdog punomasnog kravljeg sira.

"Imamo ovdje izletište Zelenkovac, koje je spremno da otkupljuje sir za svoje goste, i Vizitor centar "Pecka" je zainteresovan, a tu su i naši restorani, marketi i nadam se da tržište neće izostati", navela je Eremija.

Jedna od radnica u sirani Mara Lazendić istakla je da su siranu dugo čekali i da ona mnogo znači za stanovnike koji se bave proizvodnjom mlijeka.

Sirana je urađena po propisanim tehničko-tehnološkim standardima, izvršena je adaptacija objekta u kome je smještena, instalirana oprema za proizvodnju, zriona za zrenje sira, hladnjača i prodajni prostor.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije