Prihvaćen grant EIB-a od 5 miliona eura za projekt "Koridor Vc u BiH"

10.02.2022. 12:43 / Izvor: Akta.ba
Vlada FBiH

Vlada FBiH danas je donijela Odluku o davanju saglasnosti za prihvatanje granta za tehničku pomoć Europske investicijske banke za projekt "Koridor Vc u BiH (poddionica Počitelj - Zvirovići)".

Vlada FBiH danas je donijela Odluku o davanju saglasnosti za prihvatanje granta za tehničku pomoć Europske investicijske banke za projekt "Koridor Vc u BiH (poddionica Počitelj - Zvirovići)".

Ovom odlukom Federacija BiH prihvata grant za ovaj projekt, po Sporazumu o grantu za tehničku pomoć zaključenim između Bosne i Hercegovine, Europske investicijske banke (EIB) i JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar u iznosu do 5.000.000 eura.

Vlada potvrđuje da je dokumentacija prihvatljiva za FBiH, a posebno zaključeni Sporazum o grantu za tehničku pomoć između BiH, EIB-a i Autocesta FBiH.

Za realizaciju Odluke i izvješćivanje o provedbi zaduženi su Federalno ministarstvo finansija i i JP Autoceste FBiH. U razdoblju provedbe ovog projekta, u Proračunu FBiH nije potrebno osigurati financijska sredstva za dodatno sufinanciranje.

Data je i suglasnost za zaključivanje Supsidijarnog sporazuma između BiH i FBiH, te Sporazuma o podgrantu između FBiH i JP Autocesta FBiH, a za njihovo potpisivanje ovlaštena je federalna ministrica finansija.

U obrazloženju je navedeno da se donošenjem ove odluke stvara osnov za potpisivanje Supsidijarnog sporazuma između BiH i FBiH, te Sporazuma o podgrantu između FBiH i JP Autoceste FBiH, a kojim će Federacija BiH sredstva granta učiniti dostupnim Autocestama FBiH, kao krajnjem korisniku. Time su stvoreni uvjeti za korištenje grant sredstava.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije