Općina Tešanj uskoro dobija pametni parking

26.10.2022. 16:21 / Izvor: Akta.ba
Smart parking

Izabrana su smart city rješenja pametnog parkinga („Go Parking“, razvijen od Lanaco-a) i sistem za prijavu komunalnih problema („Građanska patrola“, DVC Solutions).

Općina Tešanj je izabrana kao jedna od 5 pilot jedinica lokalne samouprave – Pale, Prijedor, Tešanj, Zenica i Zvornik, kojima će biti pružena podrška u formulisanju vizije pametnog grada i procesu akcionog planiranja transformacije, koordinirano sa postojećim strategijama i planskim procesima, a u okviru projekta Pametni gradovi – ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH.

"Projekat se realizira uz finansijsku podršku njemačkog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) kroz Program razvojnog partnerstva (develoPPP.de program) koji podržava njemačka Agencija za razvoj i saradnju – GIZ. U januaru 2021. godine je potpisan Memorandum o saradnji između jedinica lokalnih samouprava koji učestvuju u projektu i partnera na projektu koje čini udruženje IT industrije u BiH BIT Alijansa, kompanije Lanaco d.o.o. i DVC Solutions d.o.o. iz Banja Luke", saopćili su.

Pored izrade Mape puta digitalne transformacije Općine Tešanj, koja je u završnoj fazi, projektom su predviđene i aktivnosti na otvaranju podataka, aktivno učešće na Smart city forumu, te će u svakoj lokalnoj samoupravi simultano biti realizirani demonstracioni projekti kako bi se testirali u praksi pametna rješenja i njihov uticaj na poboljšanje usluga za građane. Izabrana su smart city rješenja pametnog parkinga („Go Parking“, razvijen od Lanaco-a) i sistem za prijavu komunalnih problema („Građanska patrola“, DVC Solutions).

"S obzirom na to da Općina Tešanj već ima riješeno pitanje prijave komunalnih problema aplikacijom e-citizen, kao demonstracioni projekat je izabrano rješenje Pametni parking. Parking sistem koji je obuhvaćen projektom čini 6 parkinga, ukupnog kapaciteta 181 parking mjesta pod sistemom naplate", pojasnili su iz Općine Tešanj.

U toku je postavljanje hardware-ske opreme (gateway-i i parking senzori) koja će slati informaciju o broju slobodnih parking mjesta sa pojedinačnih parkirališta na monitore i mobilnu aplikaciju GoParking (android i iOS). Pored postojećeg načina plaćanja parkinga na parkomatima, biće omogućeno i plaćanje SMS-om. Postavljanje senzora će trajati narednih nekoliko dana, a vršit će se u blokovima od 30 parking mjesta dnevno, te će određeni blok parking mjesta ili cijelo parkiralište u periodu postavljanja biti zatvoreno. Molimo građane za razumijevanje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije