Šumarski fakultet planira izgradnju nove naučno-edukativne kuću sa meteorološkom stanicom na Igmanu

01.11.2022. 15:11 / Izvor: Akta.ba
naučna kuća

Tokom rata svi nastavni objekti Fakuteta su devastirani ili potpuno srušeni.

Šumarski fakultet Sarajevo planira izgraditi naučno-edukativnu kuću sa meteorološkom stanicom.

Tim povodom objavljen je poziv za usluge modeliranja projekata, tačnije Izrada glavnog projekta za naučno-edukativnu kuću sa meteorološkom stanicom.

Procijenjena ukupna vrijednost ugovora bez PDV-a je 5.900 KM.

Trajanje ugovora ili rok izvršenja je dva mjeseca od obostranog potpisivanja ugovora.

Podsjećamo, Šumarski Fakultet Sarajevo je osnovan 1948 godine u okviru Poljoprivredno–šumarskog fakulteta i jedan je od osnivača Univerziteta u Sarajevu zajedno sa Pravnim i Medicinskim fakultetom. Šumarski fakultet, pored glavne zrade, posjeduje tri naučno nastavna objekta za terensku nastavu: Arboretum slatina, Alpinetum Trebević i nastavi objekat Čavle na Igmanu. Tokom rata svi nastavni objekti su devastirani ili potpuno srušeni. Do sada je samo objekat Čavle na Igmanu dijelom obnovljen.

Nažalost u toku agresije na BiH objekti “Čavle” na planini Igman izgorjeli su. Takođe, srušeni su i drugi nastavni objekti koje je ovaj fakultet izgradio i koristio do rata Arboretum Slatina i Alpinetum Trebević.

Jedan nastavni Objekat “Čavle” na planini Igman je obnovljen 1999 godine od tada se kontinuirano koristi za potrebe studenata Fakulteta za praktičnu nastavu.

Na parceli od 4.778 m2 , u vlasništvu Univerziteta u Sarajevu - Šumarskog fakulteta, gdje je nekada bila zgrada izgrađena za vrijeme Zimskih olimpijskih igara 1984. godine, izgrađen je novi nastavni objekat sa 237 m2 funkcionalne radne površine, na dijelu temelja stare zgrade, ali kapaciteti ove zgrade su još uvijek nedovoljni za smještaj veće grupe studenata sada je za nešto više od 30.

Zgrada meteorološke stanice i prateći mobilijar nisu do danas obnovljeni, jer su potrebna značajna finansijska sredstva. Osim toga, radi ekonomske održivosti objekata za realizaciju nastavnih i drugih planiranih aktivnosti, potrebno je proširiti njegovu nekadašnju upotrebu.

Izgradnja edukativnog centra podrazumijeva izgradnju centra koji bi u budućnosti koristile sve obrazovne institucije vrtići, osnovne škole, srednje škole i fakulteti Kantona Sarajevo u okviru svojih redovnih nastavnih aktivnosti i kroz škole u prirodi.

U sklopu edukativnog centra pored škola u prirodi izvodile bi se i škole skijanje, terenska nastava studenata fakulteta Univerziteta u Sarajevu, ljetne škole,…U ljetnom periodu objekat bi se koristio za održavanje međunarodnih ljetnih škola i kursevi za obrazovanje radnika u šumarskoj privredi ili potrebe drugih obrazovnih ustanova.

U zimskom periodu objekat bi se koristio kao oaza čistog zraka i mogućnost boravka učenika i studenata na čistom zraku i bijeg od zagađenja. Također bi se mogao koristiti u suradnji sa ZOI84 kao centar za obuku skijanja mališana i u saradnji sa Fakultetom za sport UNSA.

U ostalom periodu godine bi se koristio za odvijanje nastave u prirodi i odvijanje terenske nastave studenta.

IZRAĐEN IDEJNI PROJEKAT

Novim regulacionim planom je planirano proširenje starog objekta i izgradnja novog objekta edukaciona kuća i meteorološka stanica.

Napominju da su na lokacji za planirane objekate - Nastavnog objekta planiranog za rekonstrukciju i proširenje i Meteorološke stanice, već postojali objekti koji su tokom rata u potpunosti devastirani.

Za planirani objekat objekat je već izrađen Idejni projekat. Prema usvojenom regulacionom planu općine Hadžići nalaze se i Studentsko nastavni dom i planirana Meteorološka stanica.

Naučno - edukativna kuća sa meteorološkom stanicom je planirana da u prizemlju objekta sadržavala bi "edukativnu sobu“ u kojoj bi se nalazili razni eksponati (insketi, herbarij, stijene, maketa Igmana eksponati životinja koji se nalaze na Igmanu i Bjelašnici, interaktivne table za najmlađe posjetioce i sl.) te muški i ženski mokri čvor.

Na spratu bi se nalazila Meteorološka stanica sa kancelarijom kao i tri spavaće sobe i mokri čvor.

"Planirano je da buduća meteorološka stanica bude izgrađena uz koordinaciju hidrometeorološkog zavoda FBiH, da ista bude uvrštena u postojeću mrežu stanica sa redovitim izvještavanjem te da ista bude u mreži za praćenje klimatskih promjena i uticaja na šume tako je bilo do 1992 godine", navodi se u projektnoj dokumntaciji.

Ukupna bruto površina prema Idejnom projektu je 382 m2 , a neto 318,92 m2 .

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije