Završetak tri dionice autoputa na relaciji Zenica-Žepče tokom 2024.

06.12.2022. 07:48 / Izvor: Akta.ba
autoceste

Trenutno su u izgradnji još tri poddionice na relaciji Zenica-Žepče čiji se završetak i puštanje u rad očekuje 2024. godine.

Trasa autoceste poddionica Ponirak – Vraca je dio dionice Poprikuše – Zenica sjever (Donja Gračanica) koja se na sjeveru nastavlja na poddionicu Vranduk – Ponirak i na jugu na poddionicu Tunel Zenica – Donja Gračanica i dio je evropske cestovne trase, Koridora 5C, koji će povezati Budimpeštu preko Osijeka i Sarajeva sa lukom Ploče.

Trenutno su u izgradnji još tri poddionice na relaciji Zenica-Žepče čiji se završetak i puštanje u rad očekuje 2024. godine.

Tako će za dvije godine korisnici imati mogućnost voziti autocestom bez prekida na dužini od oko 130 kilometara, od Bradine na ulazu u Hercegovinu do Poprikuša nadomak Žepča.

Trenutno se gradi 20 kilometara autoputa. Izgradnjom ovih poddionica bit će omogućen bolji pristup manjim gradovima, poboljšanje bh. turističke rute i unaprjeđenje trgovinskih tokova između zemalja regiona što će pozitivno utjecati na ekonomiju Bosne i Hercegovine.

Puštanjem u promet tunela Zenica, put između Zenice i Žepča bit će sigurniji, ali i kraći za šest i po kilometara, piše Zenicainfo.

"Trenutno su u toku intenzivni radovi u tunelu Zenica koji je prvobitno trebao biti dug 2.400 metara. Zbog uočenih problema na terenu prilikom izgradnje odlučeno je ipak da dužina tunela bude 3.360 metara. Trenutno se izvode radovi na betoniranju sekundarne obloge dok su prije godinu dana završeni svi radovi na iskopu tunela. U naredna tri mjeseca radit će se na pripremi odvodnje i na izgradnji kolovozne konstrukcije", kazao je Ahmed Mušija, šef projekta na izgradnji poddionice Ponirak-Vraca.

Ukupna vrijednost ugovora za izgradnju poddionice Ponirak – Vraca je 69.508.325 EUR-a sa PDV-om.

Sredstva su osigurana putem Evropske investicijske banke (EIB) u visini od 50 mil EUR i bespovratnim sredstvima Evropske unije u visini od 19 mil EUR koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije