NOVI POZIV

Ponovljen pretkvalifikacijski poziv za dionicu Mostar Sjever - Mostar Jug

18.01.2023. 09:56 / Izvor: Akta.ba
MOSTAR sjever

Evropska banka za obnovu i razvoj objavila je novi poziv za pretkvalifikaciju za izvođenje građevinskih radova na ovoj dionici autoceste.

Autoceste FBiH d.o.o. Mostar objavile su novi poziv za pretkvalifikaciju za izvođenje građevinskih radova na dionici autoceste Mostar sjever - Mostar jug.

Riječ je o otvorenom pozivu u jednoj fazi sa pretkvalifikacijskim upitnikom, koji bi trebao biti završen 17. marta, a objavljen je preko stranica Evropske banke za obnovu i razvoj, prenosi Akta.ba.

Podsjetimo, poziv za pretkvalifikaciju već je bio objavljen u augustu prošle godine, a završen u oktobru.

Sada se poziv ponavlja, što znači i da se postupak odabira izvođača radova produžuje. 

Projekat izgradnje dionice Mostar sjever – Mostar jug vrijedan je 350 miliona eura. Planira se finansirati iz sredstava osiguranih kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), komercijalnih banaka, bespovratnih sredstava Evropske unije i vlastitih sredstava.

Dužina dionice je 14,2 kilometara. Prema idejnom projektu planirana je izgradnja petlje Mostar sjever sa bočnim naplatnim mjestom, pet tunela ukupne dužine oko šest kilometara i deset vijadukata/mostova ukupne dužine oko dva kilometra. Dužina otvorene trase je oko šest kilometra.

Početak izvođenja radova po planu trebao je biti u prvoj polovini 2023., a rok za završetak je tri godine. Po svemu sudeći, radovi će biti prolongirani.

Izgradnjom dionice Mostar sjever – Mostar jug ostvarit će se puna prometna funkcionalnost autoceste kroz Hercegovinu od Mostara sjever pa sve do graničnog prijelaza Bijača.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije