Vlada BPK-a i predstavnici JP Autoceste FBiH

Razgovarano o budućnosti tunela Hranjen, razmatrane nove mogućnosti finansiranja

18.01.2023. 16:00 / Izvor: Fena
Vlada BPK

Realizacija projekta izgradnje brze ceste odnosno tunela "Hranjen", bila je tema današnjeg sastanka .

Realizacija projekta izgradnje brze ceste odnosno tunela "Hranjen“, bila je tema današnjeg sastanka u zgradi Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde koji je na inicijativu kantonalnog premijera Edina Ćulova održan s predstavnicima JP "Autoceste FBiH“.

Pored investitora, sastanku su prisustvovali i predstavnici izvođača radova kompanije "Euro-Asfalt" te IPSA Instituta koji vrši nadzor u implementaciji ovog projekta. Prezentovane su aktivnosti koje se trenutno provode, kao i obezbjeđenje finansijskih sredstava s ciljem realizacije ovog projekta. 

"Dosad je iskopano 2.500 metara glavne servisne tunelske cijevi što predstavlja otprilike 45 posto radova na iskopu. Radovi se nastavljaju dalje ustaljenom dinamikom, finansijska situacija zaokružena zaključno s mjesecom septembrom 2021. godine, a planovi su da se ide u realizaciju novog ugovora koji će se odnositi na nastavak radova do 2024. godine, što zavisi od finansijske situacije s obzirom da je Vlada FBiH finansijer ovog projekta", kazao je predstavnik JP "Autoceste FBiH Samir Pirić.

Premijer Edin Ćulov naglasio je da je riječ o prvom sastanku nakon imenovanja ove vlade, na kojem je razgovarano o budućoj implementaciji projekta te mogućnostima izmjene načina finansiranja jer, kako je kazao, dosadašnji se prema procjenama nije pokazao efikasnim.

"Problem predstavlja što se za svaku tranšu mora objaviti novi tender putem kojeg se bira novi izvođač radova. Kako smo mogli čuti postojeći izvođač radova firma 'Euro Asfalt'  koja ima ugovor do aprila 2023. godine, imat će problema ukoliko izostane finansijska podrška u smislu da neće moći zadržati postojeći kadar. Dakle, pored ovih sredstava u iznosu od 50.000.000 KM mi moramo osigurati dodatna finansijska sredstva, kako bi se projekt nastavio kontinuirano", naglašava Ćulov.

Dodao je da je ovom prilikom dogovoreno održavanje redovnih sjednica Odbora za praćenje realizacije projakta, kako bi zainteresovana javnost bila blagovremeno obavještena o aktivnostima koje se provode. 

Na sastanku je razgovarnao i o aktvnostima koje bi bilo neophodno poduzeti u vezi iskorištavanja nalazišta vode na ovom lokalitetu, a sastanku su prisustvovali i predstavnici Građevinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu koji su obećali punu podršku.

"Definisali smo gdje su nalazišta, a uz podršku stručnog kadra s Građevinskog fakulteta iz Sarajeva krenut ćemo u izradu idejnog projekta, u kojem će biti definisano kako i sa kojim finansijskim sredstvima je moguće tu vodu iskoristiti za vodosnabdijevanje Grada Goražde", kazao je premijer BPK Goražde.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije