U Bijeljini izgradnja prečistača otpadnih voda po planu

13.12.2013. 10:43 / Izvor: eKapija.ba

Rok za završetak prečistača je kraj naredne godine, nakon čega će sve otpadne vode prikupljene u kanalizacionom sistemu biti dovođene do prečistača i prerađivane do nivoa drugog stepena kvaliteta.

Radovi na izgradnji prečistača otpadnih voda pored Velike Obarske odvijaju se planiranim tempom i realno je očekivati da ovaj objekat bude završen u zadatom roku, istakli su predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), gradske uprave i A.d. "Vodovod i kanalizacija" prilikom obilaska gradilišta ove važne komponente kanalizacionog sistema u Bijeljini.

Zamjenik direktora u timu EBRD za infrastrukturne projekte Lin O’Grejdi je izrazila zadovoljstvo tokom realizacije projekta i ocijenila da on može da bude model po kojem će slični projekti u BiH biti realizovani.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je naglasio da je, posle poteškoća sa prethodnim izvođačem radova, sklopljen ugovor sa austrijskom kompanijom "Vabag" koja je odgovorno pristupila poslu. Takođe, podsjetio je Gradonačelnik, zahvaljujući najvišim ocjenama međunarodnih financijskih institucija za odgovorno i transparentno trošenje sredstava tokom cjelokupnog projekta izgradnje kanalizacije, obezbijeđene su donacije u iznosu od 18 miliona eura.

"Izgradnja prečistača je finansirana isključivo donacijama Švedske agencije za međunarodnu pomoć (SIDA) i Evropske komisije u iznosu od sedam miliona eura. Za kanalizacionu mrežu u Bijeljini SIDA, Evropska komisija i Vlada Holandije su donirali još 14 miliona eura. Sve ove donacije su još jedna potvrda da je izgradnja kanalizacije u Bijeljini jedan od najboljih infrastrukturnih projekata u BiH", zaključio je gradonačelnik Mićić.

Rok za završetak prečistača je kraj naredne godine, nakon čega će sve otpadne vode prikupljene u kanalizacionom sistemu biti dovođene do prečistača i prerađivane do nivoa drugog stepena kvaliteta. Za 2014. godinu obezbijeđena su sredstva za izgradnju kanalizacije u Ulici 27. Marta i na Bogdanovića placu. Nakon završetka ove faze izgradnje kanalizacije, cijeli centar Bijeljine, odnosno, oko 40.000 stanovnika biće priključeno na kanalizaciju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije