Opština Mrkonjić Grad izradila projekt za izgradnju toplane na biomsu

01.02.2016. 13:29 / Izvor: Akta.ba
Opština Mrkonjić Grad izradila projekt za izgradnju toplane na biomsu

Predstavnici austrijske firme URBAS, koja je bavi izgradnjom toplana na biomasu, boravili su u radnoj posjeti u Opštini Mrkonjić Grad, gdje ih je primila Načelnica opštine Divna Aničić sa saradnicma.

Predstavnici austrijske firme URBAS, koja je bavi izgradnjom toplana na biomasu, boravili su u radnoj posjeti u Opštini Mrkonjić Grad, gdje ih je primila Načelnica opštine Divna Aničić sa saradnicma. Na sastanku je bilo riječi o toplifikaciji grada na biomasu, a predata im je i određena dokumentacija sa ulaznim podacima, odnosno postojeća studija koja je izrađena 2006.godine. Iako je studija rađena za toplifikaciju na mazut, konstatovano je da im ti podaci mogu biti od koristi.

Dogovoreno je  da se u narednom koraku  naprave dva prjedloga, jedan je samo tolpifikacija, a drugi je toplifikacija sa kogeneracijom, odnosno sa proizvodnjom električne energije koja ima podsticaj od  države, i koja omogućava rentabilnost same toplane, ali koja je  u prvom koraku, koraku izgradnje je malo skuplja.

Predstavnici firme URBAS u određenom roku treba da dostave prijedlog projekta sa finansijskom konstrukcijom, nakon čega treba ponovo da posjete opštinu i  o tome obavijeste nadležne.

Načelnica Aničić je izrazila spremnost  da podrži jedan ovakav projekat koji bi imao veliki značaj za grad, a koji istovremeno utiče i  na zaštitu životne sredine.

''Izgradnjom toplane na biomasu ljudi bi našli i svoju ekonomsku računicu, tako što bi počeli da krče svoje šume, jer bi ta  sirovina bila otkupljivana za tolifikaciju kao u ostalim evropski zemljama'', rekla je Aničićeva. Ona je dodala da toplifikacija ima svoje i privredne prednosti, kao što je mogućnost da određeni privredni drvoprerađivački sistemi priključe na paru od toplane i na taj način  bi ostvarili velike uštede u pogledu potrošnje električne energije.

Firma URBAS osnovana još 1929.godine, ima preko 300 zaposlenih, 1500 instaliranih postrojenja, a jedno od  postrojenja je u gradu Prijedoru. Toplana u Prijedoru  urađena  po sistemu ključ u ruke  i  koštala je  oko 8.6 miliona evra. Predstavnici firme URBAS takođe  nude i mogućnost kreditiranja projekta iz fondova Evropske banke po povoljnoj kamatnoj stopi.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije