Treća faza uređenja obala i korita vodotoka II kategorije na području Zenice

20.02.2021. 08:38 / Izvor: Akta.ba
Treća faza uređenja obala i korita vodotoka II kategorije na području Zenice

U cilju osiguranja nesmetanog protoka, te sprečavanja eventualnih šteta, potpisan je Okvirni sporazum o sukcesivnom uređenju obala i korita vodotoka II kategorije na području grada Zenica.

U cilju osiguranja nesmetanog protoka, te sprečavanja eventualnih šteta, potpisan je Okvirni sporazum o sukcesivnom uređenju obala i korita vodotoka II kategorije na području grada Zenica sa privrednim društvom "Almy" d.o.o. Zenica u ukupnoj vrijednosti 138.009,60 KM i na period od 12 mjeseci.

Radovi izvedeni u trećoj fazi realizacije ugovora započeli su 14.12.2020. godine, za koje je utrošeno  20.695,24 KM, podrazumjevali su čišćenje i sanaciju obala i korita vodotoka i to na sljedećim lokacijama: rijeke Kočeve na lokacijama ispod mostova na GGM-u i u naselju Vardište, Bistričke rijeke (put za Ljubetovo, lokacija ušća u rijeku Bosnu ), Babine i Seočke rijeke na četiri lokacije i Starinske rijeke na dvije lokacije.

"Također, usljed obilnih padavina od 29.12 do 31.12.2020. godine došlo je do pogoršanja hidroloških uslova koji su uticali na proticane profile, ugrožavale saobraćajnice, mostove i pojedine posjede koji još su devastirani još u poplavama 2014. godine. Usljed toga, na pojedinim mjestima stanja ugrožavanja navedenih objekata samo su obnovila i dodatno devastirala same objekte", saopćili su iz grada Zenica.

S ciljem postizanja sigurnijeg i stabilnijeg  stanju, povećanja protočnosti i kapaciteta korita utrošena su sredstva u iznosu od 9.041,47 KM, a izvedeni su interventni radovi na sljedećim lokacijama: Orahovička rijeka, kod Društvenog doma Orahovica i kod drugog mosta od Nemile, Đulin potok u Nemili, Lokacija uz regionalni put R-473 (Nemila-Bistričak) i dalje ispod podvožnjaka, lokacija iznad mosta u naselju Topčić polje, naselje Stara Nemila, potok u ul. Envera Čerkeza- Tetovo i korito kod ambulante u Seocu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije