Investicije / NEKRETNINE

Tuzla: Predstavljen projekat visećeg tramvaja - Siguran i ekološki unaprijeđen saobraćaj

12.10.2009. 17:46 / Izvor: Fena

Na sjednici Kolegija općinskog načelnika Tuzla održanoj 12. oktobra 2009. godine, prezentirana je ideja Rudarskog instituta o realizaciji Projekta "Visećeg tramvaja" u Tuzli.

Idejnim rješenjem je zamišljena organizacija lokalnog prijevoza u vidu visećeg električnog tramvaja ili tuzlanskog visećeg metroa iznad korita rijeke Jale od Tuzle do Lukavca.

Organizacijom ovakvog prijevoza, kako naglašavaju stručnjaci Rudarskog instituta, Tuzla bi dobila siguran i ekološki unaprijeđen saobraćaj.

Tuzlanski metro, odnosno viseći tramvaj je projekt bi koji bi u budućnosti u Tuzli mogao doprinijeti rješavanju problema u saobraćaju i rasteretiti gradske saobraćajnice, tvrde stručnjaci Rudarskog instituta. Ukoliko bi se u Tuzli odlučili za takav način gradskog prijevoza, dobili bi brži saobraćaj, čist s ekološkog gledišta, ali i jednu svjetsku atrakciju.

Stručni tim Rudarskog instituta procjenjuju da bi projekt izgradnje trase koštao oko 100 miliona eura sa svom neophodnom opremom i infrastrukturom. Olakšavajuća okolnost je da ne bi postojale imovinskopravne prepreke. Gradnja bi se odvijala fazno. Prva bi dionica bila od Gornje Tuzle do Irca, druga do Termoelektrane, a treća faza do Lukavca.

Na osnovu iskustava njemačkog Wuppertala, gdje se ovakav vid saobraćaja odvija već 120 godina, naglašeno je da bi ovakav gradski prijevoz doprinio sigurnijem saobraćaju.

Rudarski institut će sa stručnim službama općine Tuzla i Lukavac, kao u Tuzlanskog kantona, pripremiti akcioni plan realizacije studije o mogućnosti izgradnje tuzlanskog visećeg tramvaja iznad rijeke Jale. Nakon konkretizacije Projekt Tuzlanskog metroa bio bi uvršten u Prostorni plan općine Tuzla kao i Strategiju razvoja Tuzle.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije