Investicije / NEKRETNINE

U Općini Novo Sarajevo prezentiran izgled stambenog naselja u Velešićima

17.07.2008. 15:46 / Izvor: Akta.ba

Zamjenik direktora firme GP "PUT" d.d. Sarajevo Edin Forto i načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, jučer su u prostorijama Općine prezentirali idejni projekat izgradnje stambeno – poslovnih objekata planiranih Regulacionim planom "Pofalići – Ciglane".

Projektovano stambeno naselje nalazi se na području Velešića (Stare Ciglane). Ukupna površina zemljišta na kojem pravo raspolaganja ima firma GP "PUT" iznosi 50.149 kvadratnih metara. Pri realizaciji idejnog projekta, ispoštovane su zadate spratnosti objekta i omogućen je kvalitetan kolski i pješački pristup, i to na način da se sa niže saobraćajnice ulazi u garaže, dok su pješački ulazi obezbijeđeni sa dva nivoa. Također, u naselju je obezbijeđen i dovoljan broj parking mjesta – prema koeficijentu 1.5 za stanove, a ostatak je predviđen za poslovne objekte. Podzemne etaže koje se nalaze u dijelovima u kojima nije moguće prirodno osvjetljenje, iskorištene su kao ostave za stanare.

Objekti su projektovani sa vizuelnim identitetom, predstavljenim u prvoj fazi projekta, dok će se finalno oblikovanje i materijalizacija odrediti u narednoj fazi u sklopu 3d prezentacije nakon konačnog usvajanja dispozicije objekata.

Izgradnjom poslovno – stambenih objekata u naselju Velešići, riješit će se i problem klizišta. Prema riječima načelnika Koldže, radi se o projektu sanacije bez iskopavanja, za koji je Općina Novo Sarajevo izdvojila 400.000 KM.

- Prema uputama Zavoda za geologiju KS, pristupićemo tehnici koja se prvi put primjenjuje u našoj državi – u postojeću cijev se ubacuje plastična i na taj način će cjevovod koji drži klizište ojačati. U narednom periodu, za predviđeni projekat izgradnje stambeno – poslovnih objekata, obezbijedit će se i urbanistička saglasnost, projektna dokumentacija, te odrediti renta i uređenje samog objekta.

Idejnim projektom predviđena je izgradnja 500 stanova i nekoliko pratećih objekata. Investitor projekta je firma GP "PUT" d.d. Sarajevo, projektant je Kvadrat d.o.o. & Window Arch. Design, a njegova vrijednost se procjenjuje na oko 70 miliona EUR.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije