OBJAVLJEN TENDER

Uskoro biciklističkom stazom Sarajevo - Pale, traži se firma za gradnju

15.05.2023. 12:09 / Izvor: Akta.ba
biciklistička staza

Ubrzo bi se ljubitelji vožnje biciklom mogli provozati biciklističkom stazom Sarajevo - Pale.

Ubrzo bi se ljubitelji vožnje biciklom mogli provozati biciklističkom stazom Sarajevo - Pale. Naime, delegacija Evropske unije u BiH je raspisala najavljivani tender kojim se traži izvođač radova za izgradnju ove staze, saznaje Akta.ba.

Biciklistička staza gradit će se na trasi dugoj oko 15 kilometara, od čega je cca 5 kilometara na dijelu koji pripada Općini Stari Grad, odnosno FBiH, dok veći dio trase od cca 10 kilometara teritorijalno pripada entitetu Republika Srpska. Staza će biti pozicionirana starom trasom uskotračne pruge "Ćiro" Sarajevo-Pale koja je smještena na obroncima Trebevića, prateći korito rijeke Miljacke, odnosno rijeke Paljanska Miljacka. Prva polazna tačka iz općine Stari Grad bit će: Vijećnica – Bentbaša - šetalište Dariva - Kozja ćuprija do "Vrela života". Druga polazna tačka bit će stara željeznička stanica na Bistriku, koja će također voditi do lokaliteta "Vrelo života". Staze će se spajati na trasu pruge Ćiro koja se prostire u cjelosti prostorom uskotračne pruge prema završnoj poziciji neposredno kod stare željezničke stanice Pale.

Radovi na trasi će podrazumijevati izgradnju staze do 15 km dužine, zatim rekonstrukciju dva mosta na stazi, koji zahtijevaju ispitivanje, polaganje korita i postavljanje ograda, kao i rekonstrukciju 9 tunela ukjlučujući i rad na osvjetljenju istih solarnim panelima.

Portal Akta.ba je ranije pisao na ovu temu kada je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izjavio da će ovaj projekat promijeniti sliku u oblasti turizma, razvoja biciklizma, kao i u oblasti promocije zdravog života.

Ćosić je podsjetio da je Gradska uprava potpisala sporazum sa partnerima i preuzeli su obavezu za provođenje tenderske procedure za izradu glavnog projekta, koji je izradila kompanija "Radis" Istočno Sarajevo.

"U narednim fazama cilj nam je da stazu produžimo do Jahorine, kao i da izgradimo mrežu biciklističkih staza obroncima Jahorine i Trebevića, što će u kombinaciji sa izgradnjom planiranih gondola iz Pala i Istočnog Novog Sarajeva činiti kompletan i veoma atraktivan turistički sadržaj", naglasio je tada Ćosić.

E.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije