Investicije / PROJEKTI

Uručena građevinska dozvola za novu dobojsku bolnicu, počinje izgradnja

14.12.2020. 12:57 / Izvor: SRNA

Počela je izgradnja novog objekta bolnice u dobojskom naselju Usora, nakon što je dobojskoj Bolnici "Sveti apostol Luka" uručen glavni projekat dobijena građevinska dozvola.

Projekat ima tri faze, prva je projektovanje, drugi izgradnja i treća opremanje, a nosilac izrade glavnog projekta je dobojski projektni biro "Atrij".

Glavni projekt menadžer Radenko Vasić rekao Srni da se projekt izvodi na osnovu Ugovora o projektovanju, izgradnji i opremanju nove bolnice u Doboju, zaključenim sa kineskim izvođačem radova "Čajna sinofarm internešnel korporejšn" /China Sinopharm International Corporation/ i "Šenzi konstrakšn invesment grup" /Shanxi Construction Investment Group/.

On je naveo da je "Atrij", koji je radio i projekat bolnice u Bijeljini, ispoštovao idejno rješenje Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, da je projektovanje trajalo 11 mjeseci, i da je na njemu radio multidisciplinarni tim od 27 inženjera i sedam tehničara, gotovo svi iz Doboja.

"Nova bolnica koncipirana je u jednom monolitnom objektu, podijeljenom u četiri cjeline – centralni blok, sjeverno, istočno i zapadno krilo, jasno funkcionalnom i podijeljenom po etažama. Objekat ima prizemlje i šest etaža", naveo je Vasić.

On je pojasnio da je projekat izgradnje objekta podijeljen u tri funkcionalna dijela, i to glavni objekat bruto građevinske površine od 29.200 metara kvadratnih odnosno 25.016 metara kvadratnih korisne površine, tehnički objekat bruto građevinske površine od 639 metara kvadratnih odnosno 585,58 metara kvadratnih korisne površine, i projekat okolnih saobraćajnica i spoja sa magistralnim putem i lokalnim gradskim saobraćajnicama.

Jedan od pokazatelja veličine objekta je količina ugrađenog materijala. Vasić kaže da će u objekat biti ugrađeno 1.535.000 kilograma betonskog čelika raznih promjera i 15.405 metara kubnih betona, u kvalitetu zahtijevanom prema statičkom proračunu.

"Trenutno pratimo normalnu izgradnju objekta, a uporedo radimo projekat za izvođenje", rekao je Vasić.

On je kao jednu od planiranih poboljšanja naveo postavku projektovanja helidroma na krovu sjevernog krila, što će bolnicu u budućnosti svrstati u red najopremljenijih i najmodernijih bolničkih objekata.

Prema njegovim riječima, po opremi i primjeni novih tehnoloških sistema, ekološko-energetskih standarda, trenutno ne postoji bolnički objekat u regiji koji bi se mogao mjeriti sa budućom bolnicom u Doboju.

Kao osobenosti, Vasić je naveo da je kiseonička podrška omogućena svakom bolničkom krevetu, te da su prilikom projektovanja predviđene i okolnosti eventualnog plavljenja rijeke Bosne.

Prema podacima Uprave Bolnice "Sveti apostol Luka", predviđeno je da u novom objektu sve medicinske službe budu pod jednim krovom.

Na glavnom ulazu u objekat Bolnice s jedne strane predviđen je savremeni urgentni blok, dok će sa druge strane biti sve konsultativno-specijalističke ambulante i laboratorije.

Predviđen je operacioni blok koji će objediniti sve sale na jednom mjestu, i koji će putem liftova biti povezan sa urgentnim blokom i odjeljenjima gdje će se vršiti hospitalizacija pacijenata.

Ukupno su predviđena 464 kreveta, od čega je za potrebe ležećih pacijenata predviđeno 406 kreveta, u urgentnom dijelu pet kreveta, dnevna bolnica osam kreveta, te za potrebe intenzivne, odnosno poluintenzivne njege 45 kreveta.

Od nove medicinske opreme predviđena je i angio-sala.

Kod nemedicinske opreme i razvoda, predviđen je razvod medicinskih gasova kod svakog kreveta, nova vodovodna i elektro infrastruktura, računarska mreža, kao i novi sistem grijanja prostora, te da će sve prostorije u novoj bolnici biti klimatizovane, što će olakšati hospitalizaciju pacijenata.

Radove na izgradnji novog objekta izvodi preduzeće "Građ-promet" iz Doboja.

U Doboju su 14. marta prošle godine ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić i direktor kompanije "Čajna sinofarm internešnel korporejšn" Li Kan potpisali ugovor o izgradnji i opremanju nove zgrade bolnice u Doboju, ukupne vrijednosti 88.568.717 KM bez PDV-a.

Isti dan su predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ambasador Kine u BiH Đi Ping položili kamen temeljac za izgradnju objekta u Ulici Nikole Tesle u Doboju. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije