Za sufinansiranje sanacije i rekonstrukcije šumskih puteva KS 1,3 miliona KM

Investicije / PROJEKTI

Za sufinansiranje sanacije i rekonstrukcije šumskih puteva KS 1,3 miliona KM

13.12.2019. 13:12 / Izvor: Akta.ba

Ministar privrede Kantona Sarajevo Haris Bašić potpisao je danas sporazume o sufinansiranju projekata sanacije i rekonstrukcije šumskih puteva na području općina Vogošća, Ilijaš, Trnovo, Hadžići i Ilidža sa općinskim načelnicima Edinom Smajićem, Akifom Fazlićem, Ibrom Berilom, Hamdom Ejubovićem i Senaidom Memićem.

Vlada Kantona Sarajevo je za te radove planirala sredstva u iznosu oko 1.300.000 KM.

Potpisani sporazumi će se odnositi na sanaciju i rekonstrukciju šumskog puta Motka, šumskog puta prema Briješću-Gornja Jošanica II i Gornja Jošanica I - krak u općini Vogošća, sanaciju šumskog puta Korita - II faza, Vrutci, Vladajevići, Dragorad – Spoemen obilježje, Ravne – Šišići i makadamskog puta Meljine na području Općine Ilijaš.

Također je planirana sanacija i rekonstrukcija šumskih puteva Rakitnica – Zarije, Staro groblje -Jastrebine, te Bare – Omenik u Trnovu, kao i šumskog puta Hrasnica – Osmice, poznatijeg kao ratni put na Ilidži, te Donji Zovik – Lokve na području Hadžića.

"Rekonstrukcija i sanacija šumskih puteva proizilazi iz programa opće korisne funkcije šuma koje je Vlada KS nedavno usvojila. Riječ je o dva programa, od kojih jedan realzira preduzeće Sarajevo- šume za regeneriranje šuma, a drugi ide direktno općinama za rekonstrukciju puteva", izjavio je Bašić.

Naglasio je da je Nacrt o izmjenama zakona o šumama u proceduri usvajanja. Poslovna zajednica će biti rasterećena jednog parafiskalnog nameta, a novac će biti osiguran u budžetu.

"Ostat će i dalje dovoljno sredstava za finansiranje rekonstrukcije šumskih puteva, samo će se u konačnici promijeniti izvor finansiranja", poručio je Bašić, saopćeno je iz Pres-službe KS. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije