Finansijski uvijeti se mijenjaju

Mahmuzić: Ne vidimo razlog da kamatne stope rastu

01.08.2023. 07:48 / Izvor: Federalna.ba
Mahmuzić

Tokom prošle, ali i u prvoj polovini ove godine, dinamično su se mijenjali finansijski uvjeti na svjetskom tržištu.

Tokom prošle, ali i u prvoj polovini ove godine, dinamično su se mijenjali finansijski uvjeti na svjetskom tržištu. Evropska centralna banka deveti put zaredom podigla je referentnu kamatnu stopu na rekordno visok nivo, a nedavno je i Centralna banka SAD-a povećala kamatne stope za četvrtinu procentnog poena. Pojašnjenje - inflacija nije zaustavljena. Nove okolnosti na tržištima imat će utjecaja i na finansijski sektor u našoj zemlji. Kako i šta nas čeka je govorio Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo Federacije.

U Federaciji u narednom periodu nema razloga da dođe do povećanja kamtnih stopa, kazao je Mahmuzić – radimo sve, kazao je, da kamatne stope držimo u rasponu u kojem su sada, a to je neki razuman raspon.

„Pratimo cijenu depozita, likvidnost banaka – i dok su ovakve kakva jesu, mi ne vidimo razlog da kamatne stope rastu na nekom nivou u kojem rastu u Evropskoj uniji“, istakao je Mahmuzić i dodao kako su kamatne stope u BiH najniže u okruženju i među najnižim u Evropskoj uniji.

Mahmuzić je još poručio da drže stvari pod kontrolom – finansijski sistem je stabilan, naša inflacija je uvezena inflacija. Ohraruju vijesti, istakao je, da u vodećim evropskim ekonomijama – u Njemačkoj i Francuskoj – inflacija pada, ali još je daleko to od ciljanog nivoa koji iznosi dva posto, a koji Evropska centralna banka pokušava postigne.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital