Profit bankarskog sektora u prošloj godini oko 230 miliona KM

Kapital / BANKARSTVO

Profit bankarskog sektora u prošloj godini oko 230 miliona KM

Ekonomista Admir Čavalić kaže da je problem bankarskog sektora konzervativan pristup.

01.03.2021. 08:54 / Izvor: Radio Slobodna Evropa

Profit banakrskog sektora u 2020. godini bio je oko 230 miliona KM, dok je godinu ranije ta cifra bila 360 miliona KM, kazao je Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH govoreći za TV Liberty, magazin Radija Slobodna Evropa (RSE).

"To je izuzetno mali povrat na kapital kad znamo da je od 80 do 90 posto kapitala u bankama inozmenog. Ko gleda na taj povrat, već mu nije isplativo praktično raditi u Bosni i Hercegovini", kazao je Kutle.

U prilogu koji se bavi moratorijima na otplatu kredita, navedeno je da u BiH, prema pteliminarnim podacima regulatora, ukupno u 2020. godini odobreno 93.388 odgoda plaćanja, od čega 85.977 za stanovništvo i 7.411 za pravna lica.

Ekonomista Admir Čavalić kaže da je problem bankarskog sektora konzervativan pristup.

"Banke, generalno, a tu je odgovornost i na regualtoru, nisu dovoljno inovativne, kreativne u komparaciji sa zemljama regiona i u tom smislu njihova najveća greška i najveća kritika treba da se odnosi na navedeno. Jednostavno, banke nisu dovoljno radile kako bi pomogle klijentu u smislu inovativnosti, boljih rješenja i slično. Uglavno , naše banke imaju vrlo konzervativan pristup, što je dobro zarad sistemske stabilnosti, ali s druge strane nije dobro u kontekstu stimulacije privrede i rađanstva i genralno unapređenja finansijske dobrobiti opšte populacije", kazao je Čavalić.

Kutle kaže da se banka često shvaća kao socijalna uzstanova što ona ne može biti, jer je banka profitabilna isntitucija koja ima svoju misiju.

"E, unutar svoje misije, svog razloga postojanja, mora napraviti maksimum, a razlog postojanja je da svim klijentima, građanima, društvenoj zajednici omogući normalno funkcioniranje i uz to održivost sebe. Banke i bankarski sektor, uključujući i agencija za bankarstvo kao regulatora, napravile su ono što su one u ovom trenutku mogle", istakao je Kutle.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital