ECB: Bankama prijete gubici od 70 milijardi eura zbog klimatskih promjena

08.07.2022. 13:39 / Izvor: Agencije
banke

Prvi veliki klimatski stres test Evropske centralne banke (ECB) pokazuje da se banke u zoni eura suočavaju sa udarom od sedamdeset milijardi eura (71 milijarda dolara) zbog sve većih prirodnih katastrofa i velikih promjena širom raznih industrija.

Prvi veliki klimatski stres test Evropske centralne banke (ECB) pokazuje da se banke u zoni eura suočavaju sa udarom od sedamdeset milijardi eura (71 milijarda dolara) zbog sve većih prirodnih katastrofa i velikih promjena širom raznih industrija.

Ova cifra obuhvata kreditne i tržišne gubitke prema najgorem scenariju, koji uključuje suše, velike vrućine i poplave, saopštio je u petak ECB sa sjedištem u Frankfurtu, prenosi Tanjug Bloomberg.

U izvještaju se upozorava da ovaj rezultat "značajno potcjenjuje" stvarne rizike vezane za globalno zagrijevanje, djelomično zato što klimatski šokovi nisu praćeni opštim ekonomskim padom i jer su ograničeni na specifične portfelje.

ECB je također otkrio da 60 posto banaka još nema finansijski okvir za klimatske rizike. Većina zajmodavaca ne uključuje klimatski rizik u svoje modele procjene kreditnog rizika, a samo jedna od pet banaka uzima u obzir taj faktor prilikom odobravanja kredita.

Popunjavanje praznina

"Banke u eurozoni moraju hitno da pojačaju napore za mjerenje i upravljanje klimatskim rizikom, popunjavajući trenutne praznine u podacima i usvajajući dobre prakse koje su već prisutne u sektoru", izjavio je Andrea Enria, predsjednik Nadzornog odbora ECB.

Ukupno 104 banke u eurozoni učestvovale su u klimatskom stres testu koji je bio prilika za učenje i za banke i za regulatore. Ipak, rezultati testa su daleko blaži nego što su mnoge banke očekivale i finansijska industrija ih već koristi za lobiranje protiv nastojanja nekih zvaničnika ECB-a koji traže da zajmodavci odvoje više novca za pokrivanje klimatskih rizika.

Prošlogodišnji tradicionalni bankarski stres test, koji je simulirao ekonomske šokove i uzeo u obzir utjecaj pandemije, pokazao je da je pedeset banaka bilo izloženo riziku od kreditnih i tržišnih gubitaka u iznosu od skoro 400 milijardi eura, dodaje Bloomberg.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital