Iz Udruženja banaka BiH građanima savjetuju fiksiranje kamatnih stopa

03.09.2022. 11:01 / Izvor: Akta.ba
KREDIT

Na adrese brojnih građana BiH ovih dana su stigle obavijesti o povećanju kamatnih stopa na onim kreditima koji imaju promjenjivu kamatnu stopu.

Na adrese brojnih građana BiH ovih dana su stigle obavijesti o povećanju kamatnih stopa na onim kreditima koji imaju promjenjivu kamatnu stopu. Veće mjesečne rate, dakle očekuju građane BiH koji imaju kredite sa promjenjivom kamatnom stopom, dok novim mjerama neće biti pogođeni oni koji su se zadužili po fiksnim stopama. Zaštititi se možete, a kako  – za Radio Posušje je objasnio direktor Udruženja banaka Bosne i Hercegovine Berislav Kutle.

Prije svega je objasnio kako je došlo do mijenjanja kamatnih stopa. "Promjenjive kamatne stope su u najvećem broju ugovora ugovorene na euribor plus naknada. Promjenom euribora koju mjenja Europska centralna banka, banka ima pravo mijenjati kamatnu stopu za tu promjenu euribora. Ta promjena je bila do 0,5 posto u ovoj godini i očekivat je da će biti novi povećanja po 0,25e kamatne stope, jer se tim povećanjem kamatne stope pokušava smanjiti inflacija. No, ovako povećanje kamatne stope ipak ne može samo po sebi kratkoročno smanjiti inflaciju, jer je Europska centralna banka, odnosno Europska unija odlučila da će u nekom srednjoročnom periodu dovesti inflaciju do 2%. Povećanje, odnosno promjena kamatnih stopa je jedan od elemenata ili instrumenata kojima se utječe na smanjene inflacije“, kazao je za naš radio direktor Udruženja banaka Bosne i Hercegovine Berislav Kutle. Dodao je da u vremenu koje je pred nama, možemo očekivati da će kamatne stope još rasti. „Samo monetarnim mjerama se ne može dovesti inflaciju na ciljanu razinu u srednjoročnom periodu do 2 %. Moramo imati i sreće i da drugi faktori kao što je rat u Ukrajni se budu regulirali nama u korist, kako ne bi bilo velikog povećanja kamatnih stopa ni na depozitnoj ni na kreditnoj strani, a očuvala se vrijednost novca", kazao je Kutle za Radio Posušje.

Kako fiksirati kamatnu stopu?

No, pravo je zapravo nama sada pitanje, što građanin koji ima već ugovoreni kredit s promjenjivom kamatnom stopom može napraviti da se zaštiti? "Najsigurnije je tražiti promjenu kredita sa fiksnom kamatnom stopom, bez obzira što je ona već danas i nešto veća od ugovorene. Onda taj građanin koji vraća kredit točno zna koliki mu je anuitet i koliko vraća od danas pa sve do kraja vraćanja tog kredita. Bez toga je uvijek, uvjetno rečeno u problemu što će se događati s Europskom centralnom bankom i kamatnom stopom, a onda i kamatnom stopom na njegov kredit", kazao je za Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH.

Dakle, svaki građanin koji je ugovorio kredit po promjenjivoj kamatnoj stopi treba otići u banku i potpisati jedan zahtijev i ugovor kojim će fiksirati kamatnu stopu na onoj visini na kojoj je ona u trenutku potpisivanja novog ugovora. "Dogovoriti s bankom, vidjeti koji su najbolji i najoptimalniji uvjeti, te s bankom napraviti sporazum. Svakako ići na to da dođete do fiksne kamatne stope, pogotovo oni koji imaju mala primanja, a najveći je takav broj klijenata, jer tada svako malo povećanje anuiteta utječe na životni standard", naglasio je Kutle.

Kod onih kredita koji su ranije ugovoreni s fiksnom kamatnom stopom ništa se ne mijenja.

Paziti zašto dižemo kredit i možemo li ga financirati

Kutle je isto tako istaknuo da zapravo nije problem kamata, nego namjena kredita. "Tko god digne kredit i pravilno investira, on će zapravo dobiti. Dakle, nije problem kamata, nego namjena kredita. Ako se uzme kredit i uništi njegova vrijednost i pogotovo kada imamo mala primanja, onda je jasno da ćemo imati problem. Ako pravilno uložimo kredit, ova razlika između kamate i inflacije dobro dođe svima onima koji dižu kredit jer će imati puno veću vrijednost. Problem je što većina nas hoće veći standard nego su naše mogućnosti. Taj potrošački kredit nam nudi mogućnost da trošimo više nego imamo. I ako nismo dovoljno odgovorni i ne vodimo računa od čega ćemo to vraćati, onda upadamo u probleme, jer jednokratno smo s tim kreditom ispunili neku potrebu, onda tu potrebu plaćamo sljedećih deset godina i onda krivimo nekoga drugoga kada upadnemo u probleme", istaknuo je Kutle te dodao da oni koji sada ispravno investiraju, ova im situacija sada zapravo ide u korist.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital