Šuput: Ako banke povećaju kamatu više od 2 posto trpjet će njihov profit

10.10.2022. 07:53 / Izvor: RTRS
povećanje kamata

Agencija za bankarstvo Republike Srpske nedavno je usvojila odluku kojom pokušava da rizik rasta kamatnih stopa jednako rasporedi, tako da teret ne padne isključivo na klijenta.

Agencija za bankarstvo Republike Srpske nedavno je usvojila odluku kojom pokušava da rizik rasta kamatnih stopa jednako rasporedi, tako da teret ne padne isključivo na klijenta.

Usvojena odluka podrazumijeva da, ukoliko banka želi da poveća kamatu za više od dva odsto, više će morati da izdvoji na ime kreditnog rizika, a to smanjuje njenu profitabilnost. Odluka je na snazi do kraja 2023. godine.

Istu odluku donijela je i Agencija za bankarstvo Federacije BiH.

Trenutno su u Srpskoj najtraženiji stambeni i nenamjenski kratkoročni krediti. Upravo su za ova zaduženja pojedine banke i mikrokreditne organizacije procentualno najviše podigle kamatne stope.

Kažu da promjena kamatne stope zavisi u svakom pojedinačnom slučaju, od faze kredita i njegove namjene.

"Ovom odlukom dali mogućnost da banka u tom slučaju može da modifikuje, da promijeni određene uslove, dako da klijentu dovolno vremena odnosno da mu izvrši modifikaciju kako bi nastavio vraćati svoju kreditnu obavezu", komentariso je za RTRS odluku direktor Agencije za bankarstvo RS Srđan Šuput.

Agencija za bankarsto pratit će kreetanje kamatnih stopa kako njihov rast ne bi bio iznad dva odsto.

Ipak, regulator nema nadležnost da rast kamate ograniči. Banke samostalno rade i mogu se oglušiti o odluku Agencije jer ne postoji zakonsko ograničavanje maksimalne kamatne stope.

Povećanje kamatnih stopa usljed inflacije je opravdano, kažu ekonomisti, ali nerijetko i zloupotrebljeno.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital