Operativni i savjetodavni rad s vladama

Anna Akhalkatsi nova direktorica Svjetske banke za Evropsku uniju

03.07.2024. 10:42 / Izvor: Avaz.ba
EU

Foto: Anna Akhalkatsi. old.egov.med

Akhalkatsi će voditi dijalog Banke s državama članicama EU koje su njeni klijenti te institucijama EU.

Anna Akhalkatsi je nova direktorica Svjetske banke za Evropsku uniju, izvijestila je ta banka u srijedu.

Akhalkatsi će voditi dijalog Banke s državama članicama EU koje su njeni klijenti te institucijama EU.

Bit će zadužena i za operativni i savjetodavni rad s vladama, dionicima i partnerima u cilju postizanja napretka u ostvarenju njihovih razvojnih ciljeva, a sve u bliskoj saradnji s Međunarodnom financijskom korporacijom (IFC-om) i Multilateralnom agencijom za osiguranje investicija (MIGA-om) kako bi Grupacija Svjetske banke ojačala saradnju s privatnim sektorom, istaknuto je u saopćenju.

Na svoju novu dužnost Akhalkatsi prelazi s mjesta direktorice Svjetske banke za Rumuniju i Mađarsku u potpredsjedništvu Svjetske banke za Evropu i centralnu Aziju.

Ahalkatsi je gruzijska državljanka koja je s radom u Svjetskoj banci počela 1999. godine kao ekonomistica u Odjelu za smanjenje siromaštva i ekonomsko upravljanje u Uredu Svjetske banke u Tbilisiju.

Otad je obnašala razne dužnosti, pa je tako radila i kao voditeljica Ureda IFC-a u Gruziji, koordinatorica savjetodavnih usluga u Odjelu IFC-a za sektore proizvodnje, poljoprivrede i usluga, voditeljica Programa savjetodavnih rješenja IFC-a te direktorica Svjetske banke za Moldaviju.

"Jedva čekam da počnem raditi sa sve razgranatijom mrežom partnera u EU i nastavim s jačanjem i širenjem znanja koje je pokretač utjecajnih razvojnih ostvarenja i uključivog rasta u Evropi i šire. Saradnja u području globalnog javnog dobra kako bi se iznašla nova i inovativna rješenja za suzbijanje siromaštva te učinkoviti odgovori na klimatsku krizu leže u srži rada Svjetske banke s EU", rekla je Akhalkatsi u izjavi koja se prenosi u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital