Bečka i Crnogorska berza sklopile sporazum o saradnji

17.11.2011. 13:32 / Izvor: Fena
Bečka i Crnogorska berza sklopile sporazum o saradnji

Bečka berza je sa Crnogorskom berzom stekla još jednog partnera za saradnju u oblasti distribucije podataka.

Ugovor između dvije berze je potpisan početkom novembra čime mreža podataka Bečke berze pored berzi CEE Stock Exchange grupe (Beč, Budimpešta, Ljubljana i Prag) sada obuhvata šest novih berzanskih partnera: Berze u Bukureštu, Sarajevu, Banja Luci, Makedoniji, Beogradu i Crnoj Gori.

Pored toga distribuiraju se i podaci gasne berze CEGH Gas Exchange Bečke berze, Energetske berze EXAA (Energy Exchange Austria) i PXE (Power Exchange Central Europe).

Ponuđači finansijskih informacija Bečke berze koji funkcioniraju kao veletrgovci i koji se brinu o internacionalnoj distribuciji podataka moći će sa implementacijom podataka, planiranom u 2. kvartalu 2012. godine, naručiti podatke o kursevima na Crnogorskoj berzi dok će Crnogorska berza svojim priključenjem ne Bečku berzu moći korisititi internacionalnu strukturu klijenata i modernu tehničku infrastrukturu Bečke berze za sopstvenu distribuciju podataka.

Crnogorska berza sa sjedištem u Podgorici osnovana je u junu 1993. godine, a početkom novembra 2011. godine imala je kapitalizaciju tržišta od ca. 2,8 milijardi eura.

Bečka berza trenutno raspolaže sa 250 ponuđača informacija za svoje klijente, od kojih 39 posto krajnjih korisnika dolazi iz Velike Britanije, 22 posto iz SAD-a i 9 posto iz Njemačke. Udio austrijskog terminala iznosi 6 posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital