Ekonomski stručnjaci u BiH upozoravaju: Preko MMF-a do bankrota

27.07.2009. 10:43 / Izvor: Dnevni list
Ekonomski stručnjaci u BiH upozoravaju: Preko MMF-a do bankrota

Iako se još ne nazire početak korištenja sredstava od MMF-a, zbog raznoraznih problema, prema ocjeni brojnih domaćih i inozemnih stručnjaka i ona će se utrošiti na vraćanje dugova što je siguran put u bankrot. Tako nekadašnji visoki dužnosnik OHR-a Matthew Parish smatra kako će uskoro doći do novog zaduženja kod MMF-.

"Novac pozajmljen od MMF-a brzo će se potrošiti, a onda će trebati vraćati dugove. Kad država to ne bude mogla, jedino će rješenje biti novi zajam od MMF-a, a to će javne finansije države prepustiti stranim birokratima na puno desetljeće ili još duže", pojasnio je Parish vrlo izgledni scenarij koji čeka našu zemlju.

Mnogi svjetski stručnjaci već godinama upozoravaju kako MMF služi najvećim silama svijeta da steknu kontrolu nad malim zemljama koje su prije nego su ušle u zaduženja kod njih bile neovisne u svemu. Na taj način su te iste zamlje ucijenjene da rade ono što im velike svjetske sile nalažu. Kako bi se takve crne slutnje mogle ostvariti i u BiH, svjedoče i dosadašnja praksa u BiH, po kojoj se novac ponajviše trošio za preglomaznu administraciju i socijalna davanja. Uzmemo li u obzir kako iduće godine dolaze izbori, jedino što se može očekivati jest nastavak dosadašnje prakse.

"Ovo je samo odgađanje potpunog kraha, jer sredstva od MMF-a neće nam gotovo ništa pomoći ukoliko ne dođe do radikalnih promjena u našoj zemlji kada su u pitanju razni reformski procesi", istakao je Ante Čolak, zstupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Nažalost, toliko željene reforme nisu ni na vidiku, ali domaće vlasti su uradile sve kako bi ispunile zahtjeve MMF-a te time kupile još malo vremena, a naše građane dodatno zadužile.

"Ljudi koji su uništili BiH, sada se zadužuju kako bi popunili rupe koje su napravili", naglašava Svetlana Cenić, ekonomski analitičar. Isto tako, ona smatra kako do zaduživanja nije ni trebalo dolaziti da se vodila ispravna politika.

U skladu s tim, Cenićeva ističe kako niko u BiH nema petlju uraditi temeljne stvari, a to je jačanje privrede i stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora.

"Nova zaduživanja vode nas u katastrofu, jer će ih morati vraćati građani, a pitanje je hoće li to moći", kategorična je Cenićeva. Kako se propadanje finansijskog sektora i potpuni bankrot države znalo događati i ranije svjedoči i primjer Argentine, gdje se prije nekoliko godina upravo zbog sličnih problema i zaduživanja kod MMF-a, cjelokupni sistem urušio preko noći. Prema tome, ako se ostvare najcrnja predviđanja, BiH je na sigurnom putu da doživi "argentinski scenarij".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital