Vlada prodaje dionice Končara radi Petrokemije

18.07.2014. 09:23 / Izvor: Business.hr
Vlada prodaje dionice Končara radi Petrokemije

Dokapitalizacija je dio programa restrukturiranja koji je Ministarstvo gospodarstva donijelo nakon neuspjele potrage za strateškim partnerom Petrokemije.

Vlada Hrvatske je na jučerašnjoj sjednici donijela odluku o prodaji 22,82 posto dionica Končar Elektroindustrije iz državnog portfelja radi namicanja novca za dokapitalizaciju kutinske Petrokemije.

Dokapitalizacija je dio programa restrukturiranja koji je Ministarstvo gospodarstva donijelo nakon neuspjele potrage za strateškim partnerom Petrokemije.

Država po riječima ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka u Končaru ima 644.908 dionica, što čini 25,07 posto temeljnog kapitala, a današnjom Vladinom odlukom prodaje se 586.926 dionica i to izvan knjige naloga putem javne dražbe.

Petrokemija ima ukupno 2.572.119 dionica pa proizlazi da država prodaje 22,82 posto dionica te tvornice umjetnih gnojiva iz Kutine.

Početna cijena bit će zadnja prosječna dnevna cijena na uređenom tržištu objavljena na web stranicama Zagrebačke burze prije davanja naloga za prodaju.

U slučaju da se u cijelosti ili djelomično ne realizira prodaja dionica putem javne dražbe, sve preostale dionice Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) prodat će unutar knjige ponuda u redovnoj trgovini, objasnio je ministar Vrdoljak.

Govoreći o motivima prodaje dijela državnog portfelja u Končaru, Vrdoljak je podsjetio na neuspjeh pronalaženja strateškog partnera za Petrokemiju, nakon čega je Vlada na sebe preuzela obvezu restrukturiranja.

Program restrukturiranja uključuje pokriće starih gubitaka i dokapitalizaciju.

Trenutno, prije dokapitalizacije, Republika Hrvatska u Petrokemiji Kutina drži 43,8 posto dionica, 27,6 posto je u rukama državnih mirovinskih fondova, a na ostale se odnosi 28,6 posto.

Nakon dokapitalizacije, u prvoj fazi restrukturiranja ove godine predviđa se refinanciranje duga od 400 milijuna kuna i dokapitalizacija od 500 milijuna kuna, s tim da je dokapitalizacija uspješna s polovinom tog iznosa odnosno 250 milijuna kuna.

Drugi dio programa, kad se predviđa glavnina investicijskih aktivnosti, predviđen je za 2015. i 2016. godinu za što je potrebno još milijardu kuna, a za zbrinjavanje radnika 140 milijuna kuna.

Do 2018. godine Petrokemija bi se trebala dokapitalizirati s ukupno 1,6 milijardi kuna.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital