Preuzimanje Energoinvest-DVI: Cijena niska zbog lošeg poslovanja kompanije

01.08.2017. 13:49 / Izvor: Akta.ba
Preuzimanje Energoinvest-DVI: Cijena niska zbog lošeg poslovanja kompanije

Financijski rezultat na dan posljednjeg financijskog izvještavanja je negativan jer je društvo imalo gubitak u iznosu od 321.672 KM.

Nakon što je vlasnik turske građevinske kompanije Atilla Group Mehmet Attila Atilla podnio ponudu za preuzimanje 95 posto sarajevskog Energoinvest-DVI-ja iz Upravog i Nadzornog odbora kompanije istaknuli su da je ponuđena cijena ponuđača relativno niska.

Oni su u mišljenju o ponudi naglasili da treba imati u vidu financijsko stanje društva te da se dionicama ove kompanije više od godinu dana nije trgovalo kao i da je knjigovodstvena vrijednost daleko ispod posljednje tržišne.

Dionicama ove kompanije posljednji put se trgovalo 6.7.2015. godine po cijeni od 10 KM. Nominalna vrijednost dionica je 10,40 KM, i kao takva je upisana u Registar vrijednosnih papira F BiH. Knjigovodstvena vrijednost dionica na dan posljednjeg financijskog izvještavanja (31.12.2016. godine) iznosi 5,71 KM., navode iz Upravnog i Nadzornog odbora

Financijski rezultat na dan posljednjeg finansijskog izvještavanja (2016.) je negativan jer je društvo imalo gubitak u iznosu od 321.672 KM.

Ponuđena cijena prema ponudi za preuzimanje od strane ponuđača je 0,10 KM, što iznosi 0,96% od nominalne vrijednosti.

Iz Upravnog i Nadzornog odbora kompanije ističu se ovo mišljenje daje u smislu odredbi Zakona i nema značenje, niti se može smatrati investicijskim savjetom, te da  dioničari sami, prema vlastitoj procjeni, trebaju donijeti doluku o prihvatanju ili ne prihvatanju ponude.

Kako je Akta.ba već ranije pisala Atilla već posjeduje oko 4,9% vlasničkog udjela u ovoj kompaniji. Ukupan dionički kapital ove kompanije iznosi od 2.983.645,60 KM, a sastoji se od ukupno 286.889 redovitih običnih dionica nominalne vrijednosti 10,40 KM.

U svojoj ponudi za preuzimanje Atilla je naveo da preuzimanje ima za cilj njenog daljnjeg razvoja i jačanja, te povećanje poslovne aktivnosti ciljnog društva.

Ponuđač nema namjeru promjene dosadašnje politike zapošljavanja, te ima za cilj da zadrži dosadašnji ravnopravni status zaposlenika ciljnog društva i ponuđača, navodi se u ponudi za preuzimanje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital