Kapital / IZVJEŠTAJI

FBiH prva u regionu izvršila procjenu šteta na saobraćajnoj infrastrukturi

16.06.2014. 11:14 / Izvor: Fena

Federacija BiH je prva u regionu koja je izvršila procjenu šteta nastalih na saobraćajnoj infrastrukturi nakon poplava i pokretanja klizišta, te je ukupna procijenjena šteta na željeznicama, magistralnim i regionalnim cestama oko 38 miliona eura.

"Računajući Republiku Srpsku, Hrvatsku i Srbiju, prvi smo u regionu izvršili procjenu šteta u oblasti infrastrukture. Procijenjena šteta na željeznicama je oko 10 miliona eura, a na magistralnim cestama oko 17 miliona eura, što uključuje i rekonstrukciju određenih dionica, te na regionalnim cestama oko 11 miliona eura", potvrdio je za Agenciju Fena federalni ministar prometa i komunikacije Enver Bijedić.

Posebno ističe da su Željeznice Federacije prve sanirale i štete koje su nastale na dionicama koje one pokrivaju, te da su već 26. maja svi željeznički pravci u Federaciji bili osposobljeni za normalno funkcioniranje.

"Prvi naš korak uslijed poplava je bio da osposobimo željezničku infrastrukturu, a što smo i uradili 26. maja, kako bi bh. privreda mogla da prevozi svoju robu. To je jako bitno zato što se 70 posto bh. privrede transportuje robu preko željeznica", istaknuo je Bijedić.

Dalje navodi da je drugi njihov korak bio na osposobljavanju magistralnog puta M 17, a gdje je bilo najveće klizište.

"Sanirali smo najveće klizište u Kosovi. Napravili smo jedan bajpas gdje se jednom trakom može komunicirati i sada je magistralni put M17 ponovo u funkciji. Nije bio u funkciji, jer se oko 500 hiljada kubika zemlje sručilo na cestu, a to je velika šteta. Uspjeli smo to sanirati, a sada ćemo dovesti sve magistralne ceste u funkciju u kojoj su bile prije ovih poplava", kazao je Bijedić.

On je naglasio da postoje tri načina po kojima će moći finansirati sanaciju šteta koje su nastale nakon poplava i klizišta, te da im je to prioritet u budućem periodu.

"Prvi način je sredstvima iz budžeta kojima raspolažu javna preduzeća Ceste Federacije i Željeznice Federacije. Drugi način će biti kreditna sredstva, a gdje smo ostvarili jako dobre kontakte sa međunarodnim kreditorima koji će nam dati povoljne kredite za sanaciju cesta. Treći način je organizacija donatorske konferencije na nivou diplomatskog kora u BiH, koja će obezbijediti sredstva za sve vrste šteta, ne samo za infrastrukturu, nego i za domaćinstva, poljoprivredu i druge", zaključio je Bijedić. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital