Turizam u usponu: U RS dolaze turisti i iz Malezije i Novog Zelanda

Kapital / IZVJEŠTAJI

Turizam u usponu: U RS dolaze turisti i iz Malezije i Novog Zelanda

U prva tri mjeseca RS je posjetilo 77.738 turista i ostvareno je 223.237 noćenja. Od ukupnog broja, domaćih turista iz RS, FBiH i Brčko distrikta bilo je 35.907, dok je ukupan broj stranih turista 41.831.

03.05.2019. 10:27 Izvor: / Nezavisne novine

Ukusna hrana, prirodne ljepote, nacionalni parkovi, manastiri i brojne druge kulturno-istorijske znamenitosti privukli su brojne turiste da u martu posjete Republiku Srpsku, gdje je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku RS, tada ostvareno 30.006 dolazaka i 79.831 noćenje turista, što je za 16 odsto više u odnosu na februar.

Republiku Srpsku su, prema podacima Zavoda, od početka godine posjetili turisti iz Sjedinjenih Američkih Država, Estonije, Finske, Ujedinjenog Kraljevstva, Brazila, Indije, Japana, Kine, Malezije, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Novog Zelanda, Australije, Kuvajta, ali i mnogih drugih.

"U prva tri mjeseca RS je posjetilo 77.738 turista i ostvareno je 223.237 noćenja. Od ukupnog broja, domaćih turista iz RS, FBiH i Brčko distrikta bilo je 35.907, dok je ukupan broj stranih turista 41.831", stoji u izvještaju.

Nada Jovanović, direktorica Turističke organizacije RS, kaže da je očekivano što se broj turista povećava jer su lani imali rekordan broj, te da očekuje da broj i dalje raste.

"Turisti nam dolaze iz dalekih zemalja, kojima se RS kao destinacija predstavlja kao integrisani turistički proizvod sa Srbijom i Crnom Gorom. Sa tih dalekih tržišta turiste koji dolaze u RS zanima upravo ono što mi i imamo ponuditi, odnosno aktivni odmor", kaže Jovanovićeva.

Kako kaže, tim turistima je Trebinje veoma interesantna destinacija, a od kako su uspostavljene avio-linije koje nas čine dostupnijim, turisti u većem broju dolaze i u Banja Luku, koja je postala jedna prepoznatljiva destinacija, sa brojinim sadržajima i kulturno-istorijskim nasljeđem.

"Strane turiste iz dalekih zemalja najviše privlači voda i zelenilo, jer svako kada putuje želi da vidi nešto što nema u svojoj zemlji. Japanci, Tajvanci, Kinezi, ali i turisti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata najviše posjećuju nacionalne parkove, a najviše ih ima Foči i Višegradu, kojima ipak nedostaje još smještajnih kapaciteta, posebno u nacionalnim parkovima, koji bi trebalo da se grade u skladu sa režimom zaštite", kaže Jovanović.

Dodala je da joj je drago što se inače radi na povećavanju smještajnih kapaciteta, jer su oni limitirajući faktor.

"Nama su potrebni različiti smještajni kapaciteti, od kampova, za koje je sve više zainteresovanih, hotela, hostela, stanova na dan, apartmana, do hotela visoke kategorije za koje imamo klijente", izjavila je Jovanovićeva i naglasila da je sada i biciklizam u usponu.

Naglasila je da će se u Banja Luci sljedeće godine održati Evropsko prvenstvo u bicklizmu i tada u grad na Vrbasu dolazi preko 800 biciklista iz cijele Evrope, koji će boraviti 10 dana, i to će mnogo značiti u smislu promocije.

"Promocija turizma mora da bude intenzivna tokom cijele godine kako bi imala nekog efekta", zaključila je ona.

Prema izvještaju Zavoda, broj dolazaka turista u martu ove godine u odnosu na isti mjesec lani veći je za 7,1 odsto, broj noćenja veći je za 12,2 odsto,  a u martu ove godine RS je raspolagala sa 10.657 stalnih ležaja.

Turistička organizacija Republike Srpske napravila je novi spot u kojem se promovišu ljepote Republike Srpske. U promotivnom video-spotu se može vidjeti sve što Republika Srpska nudi, od raftinga, planinarenja, nacionalnih parkova, jezera i slično, a  koji traje oko tri minuta.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital