Povećana kupovina zlata od strane banaka

05.08.2019. 12:20 / Izvor: Agencije
Povećana kupovina zlata od strane banaka

Riječ je o najvećoj kupovini zlata koju je WGC zabilježio tokom 19 godina praćenja ovog prometa.

Centralne banke širom svijeta kupile su rekordnih 374 tone zlata za 15,7 milijardi dolara u prvom polugodištu tekuće godine, prema izveštaju Svjetskog savjeta za zlato (WGC).

Riječ je o najvećoj kupovini zlata koju je WGC zabilježio tokom 19 godina praćenja ovog prometa.

Najveći kupci zlata su Rusija, Kina i Poljska, navodi se u izvještaju, i dodaje da je takav trend posledica nastojanja mnogih zemalja da diverzifikuju svoje devizne rezerve u dolarima.

Tražnja za zlatom porasla je za osam odsto na više od 2.181 tonu u prvoj polovini 2019. godine u odnosu na isti lanjski period, prenosi Raša tudej.

Globalnu tražnju podstakao je snažan oporavak indijskog tržišta nakita usljed “prebukirane sezone venčanja i dobre prodaje na festivalima u toj zemlji“.

Cijena zlata porasla je u junu, probijajući nivo od 1.400 dolara po unci, prvi put od 2013. godine. Među pokretačkim faktorima tog rasta bile su niže kamatne stope i politička neizvjesnost, kao i snažna kupovina centralnih banaka, saopštio je WGC.

Labavija monetarna politika i geopolitičke neizvjesnosti će, kako ocjenjuje WGC, uticati na to da centralne banke nastave da nagomilavaju rezerve zlata u drugoj polovini godine, dok će tražnja stanovništva “možda biti nešto slabija, zbog adaptiranja ljudi na veći cijenovni nivo”.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital