Švicarska nije više porezni raj za američke obveznike

15.02.2013. 10:16 / Izvor: Lider poslovni tjednik
Švicarska nije više porezni raj za američke obveznike

Sporazum FATCA, koji regulira transfer informacija o imovini američkih poreznih obveznika u Švicarskoj, potpisan je u četvrtak u Bernu. Tim sporazumom računi koje u Švicarskoj imaju američkih porezni obveznici neće izmicati fiskalnim obvezama SAD-a.

Sporazum FATCA, koji regulira transfer informacija o imovini američkih poreznih obveznika u Švicarskoj, potpisan je u četvrtak u Bernu, prema priopćenju švicarske vlade. Tim sporazumom računi koje u Švicarskoj imaju američkih porezni obveznici neće izmicati fiskalnim obvezama SAD-a. Švicarski parlament još treba ratificirati taj sporazum, o kojem će možda biti raspisan referendum. Švicarska vlada planira pokretanje procedure ubrzane ratifikacije nakon 1. siječnja 2014. kako švicarske bankarske ustanove ne bi bile kažnjene na američkom tržištu, precizira priopćenje.

Sporazum FATCA (Foreing Account Tax Compliance Act) predviđa uspostavu sustava sličnog automatskoj razmjeni podataka. Švicarska ministrica financija Eveline Widmer-Schlumpf je rekla u srijedu da Švicarskoj ne preostaje drugo nego potpisati taj sporazum.

Švicarski financijski položaj ne može zanemariti zahtjeve Washingtona, kako ne bi izgubila položaj na američkom tržištu i da izbjegne porez od 30 posto, objasnila je ona novinarima. Sporazum koji se odnosi na primjenu američkog fiskalnog zakona koji se zove FATCA, jamči da računi američkih poreznih obveznika u švicarskim bankama biti deklarirani fiskalnim institucijama SAD-a. Potrebno će biti i odobrenje vlasnika računa. Broj i ukupni iznos računa će banke izravno prenositi američkim fiskalnim službama. Švicarska je tako odbacila model koji predlažu Njemačka, Francuska, Italija, Španjolska i Velika Britanija koji računaju na razmjenu putem središnje državne baze podataka.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital