Za osam mjeseci ukupan obim razmjene RS sa inostranstvom 2,85 milijardi dolara

30.09.2020. 08:10 / Izvor: SRNA
Za osam mjeseci ukupan obim razmjene RS sa inostranstvom 2,85 milijardi dolara

U posmatranom periodu vrijednost izvoza bila je oko 1,21 milijardu dolara, a uvoza gotovo 1,64 milijarde dolara.

Republika Srpska je za osam mjeseci ove godine ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od 2,85 milijardi dolara, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 74 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

U posmatranom periodu vrijednost izvoza bila je oko 1,21 milijardu dolara, a uvoza gotovo 1,64 milijarde dolara.

Za osam mjeseci ove godine vrijednost ostvarenog izvoza manja je za 12,5 odsto, a uvoza za 9,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Električna energija ima najznačajnije mjesto među izvoznom grupama proizvoda i čini udio od 8,4 odsto od ukupno ostvarenog izvoza, dok u strukturi uvoza najveće učešće od 4,7 odsto imaju naftna ulja i ulja od bitumenskih minerala.

Republika Srpska je za osam mjeseci ove godine ostvarila najveći obim spoljnotrgovinske razmjene od 468,63 miliona dolara sa Srbijom, zatim gotovo 398 miliona dolara sa Italijom, dok je ukupno ostvareni obim spoljnotrgovinske razmjene sa NJemačkom bio nešto više od 287 miliona dolara.

Posmatrano prema grupacijama zemalja Republika Srpska je za osam mjeseci ove godine u spoljnotrgovinskom poslovanju sa EU ostvarila izvoz od oko 908,13 miliona dolara, a uvoz od približno 939 miliona dolara.

Ekonomista Stefan Markićević rekao je Srni da su već evidentni pomaci u kretanju spoljnotrovinskog poslovanja ka naprijed nakon proljećnog udara negativnih efekata virusa korona, a što pokazuju manji procenti pada uvoza i izvoza u odnosu na prošlogodišnje uporedne periode, posebno što su ti procenti vidno manji u poslovanju sa EU, kao najznačajnijem partneru Srpske.

"Rastu brojke izvoza i uvoza u apsolutnom iznosu i kada se gleda po mjesecima. Činjenica je da su ti brojevi nešto manji u avgustu u odnosu na jul, ali to je neka konstanta da poslovanje pokazuje oscilacije obično ka dole u tom periodu, ali su cifre u julu veće od junskih, a one od majskih", naveo je Markićević.

Markićević je istakao da Republika Srpska sve vrijeme ima procenat pokrivenosti uvoza izvozom koji oscilira oko jednog procenta dole ili gore, što je u uslovima poslovanja privrede Srpske dobar pokazatelj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital