Ukupan obim razmjene RS preko tri milijarde dolara

02.11.2020. 11:43 / Izvor: SRNA
Ukupan obim razmjene RS preko tri milijarde dolara

Republika Srpska je za devet mjeseci ove godine ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od 3,27 milijardi dolara.

Republika Srpska je za devet mjeseci ove godine ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od 3,27 milijardi dolara, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 74,8 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Vrijednost ostvarenog izvoza bila je oko 1,4 milijardi dolara, što je za 10,2 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Za devet mjeseci ove godine vrijednost ostvarenog uvoza je bila 1,87 milijardi dolara, što je za 8,3 odsto manje nego u istom periodu lani.

RS je za devet mjeseci ove godine najveći obim spoljnotrgovinske razmjene od 543,3 miliona dolara ostvarila u poslovanju Srbijom, zatim 457,3 miliona dolara s Italijom, te nešto preko 327 miliona dolara sa NJemačkom.

U spoljnotrgovinskom poslovanju sa EU, RS je za devet mjeseci ostvarila izvoz od 1,04 milijarde dolara, a uvoz od 1,07 milijardi dolara.

Ekonomista Stefan Markićević rekao je Srni da se u nekoj mjeri ohrabrujućim mogu smatrati podaci o kretanju spoljnotrgovinske razmjene RS sa EU, kao njenog najznačajnijeg partnra.

"Procentualni pad izvoza i uvoza u poslovanju sa Unijom je jednocifren, ako posmatramo od maja, od kada su u Evropi popustile rigorozne mjere uvedene radi sprečavanja širenja virusa korona i kada je taj procenat pada bio dvocifren. To govori o nekom poboljšanju privrednih kretanja, jer je oporavak naše privrede umnogome vezan za privredni oporavak zapadnoevropskih zemalja", naveo je Markićević.

On je dodao da je za sada rano govoriti o tome da li će mjere zatvaranja koje najavljuju mnoge evropske zemlje radi sprečavanja eksponencijalnog rasta zaraženih virusom korona, imati i u kojoj mjeri negativnog uticaja na stanje spoljnotrgovinske razmjene Republike Srpske sa inostranstvom, u prvom redu što se tim mjerama nastoji izbjeći negativan uticaj na samu privredu zemlje koja ih uvodi. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital