Digitalni euro: Evropljani okreću leđa kešu, sve češće beskontaktno plaćanje

03.12.2020. 14:14 / Izvor: Akta.ba
Digitalni euro: Evropljani okreću leđa kešu, sve češće beskontaktno plaćanje

Četiri od deset ispitanika odgovorili su da su gotovinu rijeđe koristili od početka pandemije.

Potrošači u eurozoni više plaćaju karticama nego gotovinom od početka pandemije koronavirusa i namjeravaju da nastave s tom praksom, pokazuje zadnje objavljeno istraživanje Evropske centralne banke (ECB).

Pandemija je ubrzala postojeći, mada postepeni, trend napuštanja gotovine, pri čemu sve popularniji postaju novi načini beskontaktnog plaćanja karticama, telefonima, pa i satovima.

Kako navode u istraživanju, prošle godine odrasli potrošači eurozone koristili su gotovinu za 73% svojih transakcija. U prethodnom istraživanju ECB-a provedenom 2016. godine, ta je brojka iznosila 79% ovih transakcija, i već tu se vidi pad korištenja gotovine prilikom kupovine.

“Korištenje kartica za plaćanja poraslo je za 5%, sa 19% na 24%. Gotovo četiri od deset transakcija karticama obavljene su beskontaktnom tehnologijom u 2019. godini”, navodi se u izvještaju.

Online kupovina, odnosno šoping putem interneta, drag je većini potrošača u EU, pa su, očekivano plaćali karticama, i to u 49 % slučajeva, a jedna od četiri mrežne transakcije izvršena je pomoću e-plaćanja. Četiri od deset plaćanja računa izvršeni su direktnim transferom, a dvije od deset kreditnim transferom.

Kako bi razumjeli potencijalni utjecaj tekuće pandemije na ponašanje potrošača pri plaćanju, iz ECB su nadopunili studiju za 2019. ad hoc istraživanjem provedenim u julu 2020. Četiri od deset ispitanika odgovorili su da su gotovinu rjeđe koristili od početka pandemije.

“Iako je većina ispitanika rekla da će to nastaviti i nakon pandemije, dugoročni utjecaj ovakvog načina plaćanja još uvijek je neizvjestan”, navode iz ECB te dodaju:

"Sloboda potrošača da odaberu način plaćanja nam je od najveće važnosti. Stoga nam je cilj osigurati prihvatanje i pristup gotovini u cijeloj eurozoni, istovremeno promovirajući inovacije u digitalnom plaćanju, uključujući i naš rad na mogućem izdavanju digitalnog eura”, poručio je član Izvršnog odbora Fabio Panetta.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital