Pad BDP-a u RS 3,4 odsto

Kapital / IZVJEŠTAJI

Pad BDP-a u RS 3,4 odsto

Bruto domaći proizvod /BDP/ Republike Srpske u trećem tromjesečju ove godine, izražen u tekućim cijenama, iznosio je 2,89 milijardi KM i realno je manji za 3,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

01.01.2021. 10:26 / Izvor: SRNA

Bruto domaći proizvod /BDP/ Republike Srpske u trećem tromjesečju ove godine, izražen u tekućim cijenama, iznosio je 2,89 milijardi KM i realno je manji za 3,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Bruto dodata vrijednost u trećem tromjesečju ove godine iznosila je oko 2,44 milijardi KM, dok je vrijednost poreza na proizvode umanjena za subvencije na proizvode bila 456,5 miliona KM. Bruto dodata vrijednost u posmatranom periodu najviše je imala procentualno smanjenje od 18,3 odsto u sektorima umjetnosti, zabave, rekreacije, te ostalim uslužnim djelatnostima, dok je za 10,5 odsto bila manja u prerađivačkoj industriji.

Realno veća bruto dodata vrijednost u trećem tromjesečju ove godine u odnosu na isti prošlogodišnji period od 5,3 odsto bila je u poljoprivredi, šumarstvu i ribolovu, u finansijskim i djelatnostima osiguranja bila je veća za 3,2 odsto, a u građevinarstvu za 2,9 odsto.

Ekonomista Đurđica Stojadinović rekla je Srni da procentni pad domaćeg BDP-a u trećem kvartalu ove godine u poređenju sa procentnim padovima u Evropi usljed negativnih efekata pandemije virusa korona, svrstava Republiku Srpsku "negdje u gornju polovinu ljestvice zemalja". "Čak i kada se gledaju sektori u kojima je došlo do pada bruto dodate vrijednosti, RS ne odstupa mnogo od evropske slike, isti sektori sa manjim ili većim varijacijama procentnog pada", dodala je Stojadinovićeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital