Cijene proizvoda za ličnu potrošnju niže za 1,6 odsto

22.03.2021. 12:44 / Izvor: SRNA
Cijene proizvoda za ličnu potrošnju niže za 1,6 odsto

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj u februaru ove godine u odnosu na isti mjesec lani u prosjeku su niže za 1,6 odsto.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj u februaru ove godine u odnosu na isti mjesec lani u prosjeku su niže za 1,6 odsto, dok su u odnosu na januar ove godine u prosjeku više za 0,4 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Najveći godišnji rast cijena u februaru 2021. godine zabilježen je u odjeljku alkoholna pića i duvan od 1,8 odsto, u grupi vino 3,6 odsto, u odjeljku zdravstvo 0,5 odsto, u grupi vanbolničke usluge od 2,5 odsto i ostali medicinski proizvodi od 2,1 odsto.

U odjeljku stanovanje zabilježen je rast od 0,4 odsto, u grupi čvrsta goriva 2,6 odsto, te u odjeljku restorani i hoteli 0,1 odsto, usljed viših cijena u grupi usluge u restoranima i kafićima od 0,3 odsto.

U odjeljcima rekreacija i kultura i obrazovanje cijene su u prosjeku ostale nepromijenjene.

Najveći pad cijena na godišnjem nivou u februaru ove godine zabilježen je u odjeljku odjeća i obuća 12,3 odsto, usljed sezonskih sniženja konfekcije i obuće tokom godine.

U odjeljku prevoz zabilježen je pad cijena od 7,9 odsto zbog nižih cijena, u grupi goriva i maziva od 14,1 odsto, a u odjeljku ostala dobra i usluge 0,5 odsto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital