Više od 190 miliona KM "prošlo ispod radara" Zakona o javnim nabavkama

19.04.2021. 10:47 / Izvor: Akta.ba
Više od 190 miliona KM 'prošlo ispod radara' Zakona o javnim nabavkama

Agencija za Javne nabavke BiH predala je prošle godine 11 predmeta nadležnim tužilaštvima zbog sumnje u počinjena krivična djela u institucijama vlasti BiH.

Prema podacima objavljenim u Izvještaju o praćenju postupaka javnih nabavku Agencije za javne nabavke BiH, tokom prošle godine institucije na svim nivoima u Bosni i Hercegovini sklopile su poslove vrijedne 190,5 miliona KM kroz pregovaračke postupke bez objave obavještenja, što predstavlja najnetransparentniji vid nabavke.

"Praćenjem ugovornih organa, utvrdili smo da je određeni broj ugovornih organa primjenjivao izuzeća i za predmete nabavke koji se ni na koji način nisu mogli dovesti u vezu sa sprečavanjem širenja pandemije. Stoga je Agencija u takvim slučajevima te predmete dostavljala nadležnim tužilaštvima u Bosni i Hercegovini", navodi se u Nacrtu izvještaja o praćenju postupaka javne nabavke koji je izradila Agencija za javne nabavke BiH.

Inače, u 2019. godini putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja sklopljeno je 1.546 ugovora, dok su prošle godine na taj način sklopljena 2.062 ugovora vrijednosti 190,5 miliona KM, od čega se najviše odnosi na kupovinu robe i to 82,6 miliona KM. Analizom koju je sprovela Agencija za javne nabavke uočeno je da su u toj robi preovladavali medicinska oprema, medicinska sredstva i sredstva za ličnu higijenu.

Inače, pregovarački postupak bez objave obavještenja je najnetransparentniji postupak javne nabavke. Uslovi za primjenu ove vrste postupka su strogi i u svakom od slučajeva potrebno je da bude ispunjeno više uslova da bi se on primijenio.

"Međutim, kroz postupak praćenja uočeno je da ugovorni organi primjenjuju ovu vrstu postupka i onda kada nisu ispunjeni uslovi za primjenu", navodi se u Izvještaju.

Primjera radi, po osnovu jednog člana Zakona o javnim nabavkama koji definiše hitnost, u 2019. godini bilo je 276 ugovora, dok je po tom istom članu u prošloj godini zaključeno 880 ugovora, što je povećanje od čak 318 odsto.

Agencija za Javne nabavke BiH predala je prošle godine 11 predmeta nadležnim tužilaštvima zbog sumnje u počinjena krivična djela u institucijama vlasti BiH.

U Agenciji kažu kako su se do sada trudili da na ustanove, institucije i preduzeća djeluju preventivno, ali i da se ospostavilo kako velikog efekta od toga nema, zbog čega planiraju da se češće obraćaju tužilaštvima.

"Agencija u narednom periodu planira intennzivirati ovu nadležnost, jer u proteklim godinama, kada je praćenje imalo svrhu upozoravanja na pogrešna postupanja,  djelovalo i preventivno i edukativno, nisu se postigli puni efekti preventiranja potencijalnih zloupotreba i korupcije. Stoga je nužno potrebno obezbjediti Agenciji i finansijsko i kadrovsko jačanje u realizaciji ove nadležnosti", navode u Izvještaju o praćenju javnih nabavki za 2020. godinu.

 

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital