Cijena ulja kreira jelovnike i u restoranima: Pomfritu se crno piše

01.04.2022. 10:14 / Izvor: Glas Srpske
Pomfrit

U restoranima širom Republike Srpske iz sedmice u sedmicu poskupljuju gurmanski specijaliteti, a ukoliko cijena suncokretovog ulja nastavi da divlja i pomfrit bi mogao postati luksuz ili čak izbačen iz menija.

U restoranima širom Republike Srpske iz sedmice u sedmicu poskupljuju gurmanski specijaliteti, a ukoliko cijena suncokretovog ulja nastavi da divlja i pomfrit bi mogao postati luksuz ili čak izbačen iz menija.  

Rekao je to “Glasu Srpske” član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca trgovine, turizma i ugostiteljstva RS “Horeca” Zlatan Tatić naglasivši da se novi jelovnici štampaju gotovo svake sedmice, usljed enormnog poskupljenja osnovnih životnih namirnica.

"Isti restorani iz sedmice u sedmicu mijenjaju cijene jela, svaki put za marku, dvije idu gore", kazao je Tatić.

Na poskupljenje je, dodaje, u velikoj mjeri uticalo enormno povećanje cijene suncokretovog ulja.

"Nije ni čudo što u restoranima u Njemačkoj brišu pomfrit iz jelovnika, tako nešto nije isključeno ni kod nas. Za sada balansiramo nekako, ali vjerujem da ako cijena ulja nastavi da raste pomfrit će biti ili izbačen sa menija ili nenormalno skup. Realnije bi bilo u tom slučaju izbrisati to jelo iz ponude nego da dižemo cijenu u nedogled, jer pomfrit je uvijek bio najjeftiniji", istakao je Tatić.

Vijest da bi pomfrit mogao biti protjeran sa menija obeshrabrila je domaće povrtare koji uprkos poskupljenju đubriva ove godine nisu skratili brazdu pod krompirom.

"Nažalost, navikli smo da sabiramo gubitke. Nama se odavno crno piše. Najbolje je ne da izbrišemo pomfrit, već i krompir i ulje. Ništa nama ne treba. Mi smo na probleme i nedaće navikli", rekao je “Glasu” predsjednik Udruženja povrtara RS Branko Mastalo.

pomfrit

On ističe da ukoliko ugostitelji povuku takav potez, povrtari će gledati reprizu 2020. godine, kada je oko 50 odsto roda krompira završilo na deponiji. Kazao je da cijena krompira po kilogramu u prodavnicama dostiže i 1,50 maraka i da je očekivati da trgovci nastave sa poskupljenjima.

Imajući u vidu činjenicu da je Ukrajina veliki proizvođač suncokretovog ulja, a s obzirom na sukob između te zemlje i Rusije, Evropa se suočava sa nedostatkom suncokretovog ulja, zbog čega su pojedini ugostitelji u Njemačkoj izbacili pomfrit iz jelovnika.

Tamošnji mediji prenijeli su izjavu jednog ugostitelja iz Darmstata koji je uklonio pomfrit iz jelovnika. On je kazao da vlada nestašica ulja za fritezu, te da je suncokretovo ulje veoma skupo.

Istakao je da je u januaru litar ulja uljane repice plaćao 90 centi, dok danas istu količinu plaća i do 4,5 eura po litru. 

Cijene ulja u proteklih godinu porasle su i u Republici Srpskoj, pa u pojedinim marketima litar košta i do šest maraka.

Podsticaj

Branko Mastalo je rekao da su povrtari u novi ciklus proizvodnje ušli ohrabreni potezima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS koje je još u prvoj polovini februara isplatilo podsticaje za prodato povrće.

"Taj novac smo uložili u proizvodnju, a imamo najave da ćemo do 1. maja dobiti i 1,8 miliona KM iz Kompenzacionog fonda što će dobro doći za prihranu usjeva", rekao je Mastalo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital