Njemački BDP porastao za 0,2 odsto u prvom tromjesečju

25.05.2022. 11:44 / Izvor: Agencije
Njemačka

Njemačka privreda je zabilježila u prva tri mjeseca ove godine mali rast od 0,2 posto na kvartalnom nivou.

Njemačka privreda je zabilježila u prva tri mjeseca ove godine mali rast od 0,2 posto na kvartalnom nivou, pokazuju današnji statistički podaci, pošto je efekat povećanja investicija neutralisan negativnim uticajem rata u Ukrajini i kovida-19.

Na godišnjem nivou, najveća evropska ekonomija je, prema prilagođenim podacima, porasla u prvom tromjesečju za 3,8 procenata, objavio je Federalni zavod za statistiku, Destatis, prenosi Rojters.

Stručnjaci predviđaju da će se dvostruki negativni faktori - rat u Ukrajini i kovid - u još većoj mjeri odraziti na rezultat privrednog rast u tekućem kvartalu koji se završava 30. juna.

Imajući u vidu da je njemački bruto domaći proizvod u posljednja tri mjeseca 2021. zabilježio pad od 0,3 odsto, današnji podaci o BDP-u znače da je Njemačka izbjegla recesiju.

Pod recesijom se obično podrazumijeva ekonomski pad na kvartalnom nivou tokom dva uzastopna tromjesečja.

Dok su potrošnja domaćinstava i države uglavnom ostali na nepromijenjenom nivou kao u prethodnom kvartalu, njemački izvoz je na početku godine opao, a investicije su porasle.

Investicije u građevinarstvo su u prvom tromjesečju porasle za 4,6 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, uprkos povećanju cijena, dok su ulaganja u mašine i opremu bila veća za 2,5 procenata.

Sebastijan Dulijen, direktor Instituta za makroekonomsku politiku (IMK), predviđa da će negativni uticaji na rast zbog rata u Ukrajini i korona ograničenja u Kini, koja je prema zvaničnim podacima bila najveći njemački trgovinski partner prošle godine, biti mnogo veći u drugom kvartalu.

Indeks potrošačkog raspoloženja instituta GfK za jun pokazuje blagi rast sa rekordnog minimuma u maju, iako inflacija vrši pritisak na potrošnju domaćinstava.

Vlada u Berlinu predviđa privredni rast od 2,2 odsto za 2022. godinu.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital