Budžetski manjak u EU i eurozoni osjetno smanjen

22.07.2022. 12:01 / Izvor: Agencije
budžet

Budžetski manjak u EU i eurozoni iskazan udjelom u BDP-u osjetno je smanjen u prvom tromjesečju, no još je uvijek visok u usporedbi s razdobljem prije pandemije i bilježi ga većina zemalja članica, utvrdio je Eurostat.

Budžetski manjak u EU i eurozoni iskazan udjelom u BDP-u osjetno je smanjen u prvom tromjesečju, no još je uvijek visok u usporedbi s razdobljem prije pandemije i bilježi ga većina zemalja članica, utvrdio je Eurostat.

Sezonski prilagođen budžetski manjak, iskazan udjelom u BDP-u, smanjen je u EU u prva tri ovogodišnja mjeseca na 2,2 posto, s 3,3 posto u prethodna tri mjeseca, pokazuju privremeni podaci evropskog statističkog ureda, prenijela je Hina.

U prvom prošlogodišnjem tromjesečju, u jeku novog vala pandemije, iznosio je 6,3 posto, pokazao je izvještaj.

U eurozoni je smanjen s 3,4 posto u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca na 2,3 posto u razdoblju od januara do marta. U prvom kvartalu 2021. iznosio je 6,9 posto.

Krajem pretpandemijske 2019. godine u oba se područja kretao oko jedan posto BDP-a, pokazuju tablice evropskog statističkog ureda.

Deficit iskazan udjelom u BDP-u smanjen je zato što je ekonomija porasla, a potrošnja pala više od prihoda, navodi Eurostat, naglasivši da mjere ublažavanja posljedica pandemije i dalje utječu i na prihode i na rashode, premda u manjoj mjeri nego prethodnih tromjesečja.

Pet zemalja u suficitu

Prema sezonski prilagođenim podacima kojima je europski statistički ured raspolagao, pet zemalja imalo je suficit u budžetu, iskazan udjelom u BDP-u, a najveći je bio u Irskoj gdje je iznosio 2,5 posto.

Slijede Luksemburg i Portugal s viškom od 1,7 odnosno 0,9 posto. Najskromnije suficite imale su Litva i Danska, od 0,3 odnosno 0,1 posto, pokazale su tablice Eurostata.

Najveći je pak sezonski prilagođeni budžetski deficit, iskazan udjelom u BDP-u, bilježila Malta, od osam posto.

Slijede Mađarska i Rumunija, s manjkom od 6,9 posto odnosno 5,8 posto. Izraženiji udio manjka u BDP-u imale su i Belgija i Bugarska, od 5,2 odnosno 4,9 posto.

Blizu su Španija i Francuska s deficitom od 4,4 odnosno 3,8 posto.

Njemačka, najveća evropska ekonomija, bilježila je manjak od 0,4 posto BDP-a. U skupini s najskromnijim manjkom su i Nizozemska i Švedska, gdje je iznosio svega 0,1 posto.

Eurostat nije raspolagao sezonski prilagođenim podacima za Hrvatsku, Grčku, Italiju i Kipar.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital