Euro ojačao prema dolaru nakon povećanja kamata ECB-a

26.07.2022. 08:23 / Izvor: Agencije
ECB

Vrijednost dolara na svjetskim tržištima je prema korpi valuta ove sedmice pala s najvišeg nivoa u 20 godina, pri čemu je kurs EUR porastao više od jedan odsto, nakon što je Evropska centralna banka (ECB) povećala kamate agresivnije nego što se očekivalo.

Vrijednost dolara na svjetskim tržištima je prema korpi valuta ove sedmice pala s najvišeg nivoa u 20 godina, pri čemu je kurs eura porastao više od jedan odsto, nakon što je Evropska centralna banka (ECB) povećala kamate agresivnije nego što se očekivalo.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je 1,2% na 106,7 bodova, prenosi Hina.

Pritom je dolar prema evropskoj valuti pao 1,3%, pa je cijena eura dostigla 1,0215 USD, blizu najvišeg nivoa u dvije sedmice. Kurs dolara pao je i prema japanskoj valuti, 1,7% na 136,1 JPY.

Europska centralna banka (ECB) povećala je u četvrtak ključne kamatne stope po prvi put od 2011. godine, i to za 0,50 postotnih bodova, dok se očekivalo povećanje od 0,25 postotnih bodova.

Tako su ključne kamatne stope za refinanciranje banaka podignute na 0,5%, kamate na prekonoćne pozajmice bankama na 0,75%, a kamate na depozite na nula odsto.

"Upravni savjet odlučio je da je primjereno napraviti krupniji prvi korak u tempu normalizacije politike nego što je signalizirano na prethodnoj sjednici. Odluka se temelji na ažuriranoj procjeni upravnog savjeta o inflatornim rizicima", navodi se u saopštenju.

Više kamatne stope trebalo bi da dovedu do spuštanja inflacije prema ciljanih dva odsto. Inflacija u eurozoni u junu je porasla na 8,6%, najviši nivo otkada je evropski statistički ured počeo da objavljuje podatke 1996. godine.

Inflacija će neko vrijeme ostati nepoželjno visoka zbog kontinuiranih pritisaka cijena energije i hrane, a dodatno je potiče i slabljenje eura, poručili su iz ECB-a.

Dodatni razlog za podizanje kamatnih stopa je novi program kupovine obveznica koji je banka osmislila kako bi smanjila razliku u troškovima zaduživanja među članicama eurozone.

Razlika se snažno povećala nakon što je banka u junu najavila podizanje kamata. ECB je zato odlučila da kupuje obveznice država čiji su se uslovi finansiranja pogoršali nesrazmjerno konkretnim osnovnim pokazateljima kako bi ublažila neopravdanu i haotičnu tržišnu dinamiku, poručili su zvaničnici centralne banke.

Nedavno je kurs eura prvi put nakon 20 godina zaronio ispod jednog dolara. Ipak, nakon povećanja kamata ECB-a, euro je ojačao prema američkoj valuti više od jedan odsto i stabilno se kreće oko nivoa od 1,02 dolara.

Iduće sedmice u fokusu ulagača biće sjednica zvaničnika američke centralne banke od kojih se očekuje novo povećanje kamatnih stopa, najvjerovatnije ponovno za 0,75 procentnih bodova, kao u junu.

To bi moglo pružiti podršku dolaru. Međutim, iduće sedmice će biti objavljeni podaci o američkom bruto domaćem proizvodu (BDP) u drugom tromjesečju. Nikoga ne bi iznenadilo da se pokaže da je ekonomija pala na kvartalnom nivou drugo tromjesečje zaredom, što bi značilo da je najveća svjetska privreda u recesiji.

To bi moglo spriječiti jačanje dolara. Međutim, usporava se i rast drugih najvećih ekonomija u svijetu, stoga će biti zanimljivo pratiti kretanja na valutnim tržištima.

Od početka godine dolar je prema korpi valuta ojačao više od deset odsto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital